El catalanisme conservador fa rodar una nova proposta per l'atrotinada tercera via que en el seu dia havia de servir per esquiva la profecia del xoc de trens. Es tracta d'un grup, anomenat El País de Demà, que es defineix com a transversal ideològicament i professionalment, però dins del qual s'ha fet saber que hi figuren noms com el de l'exlíder del PDeCAT, Marta Pascal, amb Carles Campuzano i l'exconseller Lluís Recoder; així com el regidor d'Units per Avançar i antic dirigent socialista, Albert Batlle.

Els impulsors de la iniciativa accepten que la independència és una opció legítima i vàlida, sempre i quan es canalitzi en una "estratègia possibilista que no perjudiqui la pròpia Catalunya". "Cal superar la dinàmica del procés i del conflicte amb l'Estat, que perjudica els interessos de Catalunya i el propi objectiu de la independència", recepten.

La nova plataforma es posarà oficialment en marxa aquest dissabte al monestir de Poblet en una aquelarre en què s'aposta per "treure el màxim rendiment a l'autonomia política que tenim en l'actualitat". Aquest se situa, de fet, com el primer dels reptes polítics d'un document de treball estructurat en quatre eixos -econòmic,social, valors i polític- que aquest migdia s'ha presentat al Col·legi de Periodistes.

La proposta que planteja El País de Demà es basa, segons aquest text, en "assolir un gran consens en la societat catalana sobre com enfocar a curt termini la relació amb l'Estat". En concret, proposa identificar les polítiques i inversions amb què l'Estat pot fer una major contribució a la prosperitat de Catalunya i obrir una negociació per consensuar-les i implementar-les.

Aquesta és la màxima concreció política del model que proposen i que, l'impulsor de la iniciativa, Antoni Garrell, ha explicat en la roda de premsa. De fet, no ha pogut especificar si els eixos econòmics i socials que defensen requeririen canvis legislatius o de quina manera es finançarien, tot i admetre que amb l'actual Estatut només es podria complir el 60% de les seves propostes.

Garrell ha assegurat que no pretenen convertir-se en un partit polític però ha admès que si alguns dels seus impulsors decideix apostar per una nova formació i defensen les seves propostes, tindran el recolzament de la plataforma. De moment, a la reunió d'aquest dissabte a Poblet, compten que hi participin un centenar de persones.