L'associació en defensa del català Plataforma per la Llengua ha alertat aquest dijous que la proposta del govern espanyol de fer vehicular el castellà a l'escola té intenció de "buscar la divisió a les aules de les escoles de Catalunya" segons la llengua. Si s'arribés a produir, "es trencaria un consens de més de tres dècades i àmpliament avalat pels agents educatius i socials", denuncia l'entitat.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha rebutjat la mesura que ha considerat una "ocurrència incendiària" perquè "no hi ha res que divideixi més que separar els nens a les escoles segons la seva llengua". L'organització considera que aquesta mesura, a la pràctica, "no es podria aplicar i només comporta la irresponsable voluntat d'atiar un incendi social".

"El que busquen és recuperar aquella vella idea d'espanyolitzar els alumnes catalans aprofitant la suspensió democràtica i de les nostres institucions que ells mateixos van aplicar amb el cop d'estat en forma d'article 155", critiquen. 

Consideren que la mesura que estudia l'executiu espanyol vulnera l'article 6 de l'Estatut de Catalunya, que estableix que el català és "la llengua normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament". A més, també ataca frontalment la Llei 1/1998 de Política Lingüística i de la Llei d'Educació de Catalunya que fixa com un principi rector del sistema educatiu la inclusió escolar i la cohesió social.

En un comunicat, alerten de "dos grans perills" d'aquesta mesura. En primer lloc, veuen un risc molt elevat de segregació social i lingüística, la qual cosa implicaria "un greu problema de fractura social". En segon lloc, causaria una "incompetència lingüística" en llengua catalana dels nens i nenes de famílies castellanoparlants que no tenen ocasió de parlar-la i desenvolupar-la en el seu entorn familiar més pròxim.

Somescola: "Atac a la immersió lingüística"

La plataforma Somescola, formada per entitats cíviques i educatives per l'escola catalana, ha mostrat el seu rebuig "a tot atac que posi en perill la immersió lingüística" a Catalunya. En un comunicat després de l'anunci que el govern espanyol, ha subratllat que el model educatiu català és "d'èxit i estimat".

Ha assegurat que el model educatiu català garanteix la cohesió social i la igualtat d'oportunitats per a l'alumnat, i ha rebutjat l'intent del Govern espanyol de "segregació dels nens per motiu lingüístic".