Alerta de la Plataforma per la Llengua. L'entitat assenyala que la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb la qual requereixen al Departament d'Educació que implementi en un màxim de 15 dies la sentència que obliga a un 25% de castellà als centres educatius catalans, "deixa clar que una modificació de la Llei de Política Lingüística no servirà per aturar l'execució de la sentència". En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua precisa que aquesta resolució "requereix el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a dictar instruccions per al seu compliment". D'aquesta forma, clouen que "cap altre instrument legislatiu serveix". Aquest acord pel català assolit entre el PSC, ERC, Junts i En Comú Podem, que es concretava en la reforma d'aquesta normativa, va rebre llum verda a finals del mes de març. En aquests moments, però, es troba encallat i es plantejava com una via per poder defensar-se de la imposició d'un mínim del 25% de llengua castellana als programes educatius dels centres.

L'organització en defensa del català adjunta, en una piulada, la part de la interlocutòria que barraria la possibilitat que aquest instrument legislatiu servís per fer front al 25% de castellà. En específic, el TSJC requereix "al Conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya per tal que, en el termini màxim de 15 dies, dicti les instruccions i estableixi les garanties de control d'aquestes que s'escaiguin als efectes que al sistema educatiu de Catalunya tots els alumnes rebin de manera efectiva i immediata l'ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determinin, que no podran ser inferiors al 25% en un cas i altre; utilització que inclourà com a mínim la docència de la mateixa llengua i la d'una altra assignatura o matèria de caràcter troncal o anàleg, i informi el Tribunal en el mateix moment que finalitzi el nou termini d'execució sobre les mesures adoptades i el grau de compliment d'aquestes".

TUIT plataforma per la llengua auto 25% TSJC
La publicació de Plataforma per la Llengua a Twitter.

Educació recorre la interlocutòria del TSJC

El mateix dilluns, Josep Gonzàlez-Cambray, titular del Departament d'Educació, anunciava que presentaran un recurs de reposició a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Cambray qualificava aquesta interlocutòria d'"aberrant a nivell pedagògic i jurídic" i que legitima un tercer, en al·lusió a l'associació Asamblea Escuela Bilingüe, entitat que va sol·licitar l'execució forçosa de la sentència i que va causar aquesta reacció del TSJC. Per al conseller, el tribunal "se sobrepassa i s'extralimita de les seves competències". El termini màxim per presentar el recurs de reposició és de cinc dies. Des d'Educació, també demanaven el "màxim consens polític, social i pedagògic" per fer front al "nou cop contra la immersió lingüística". Sobre l'acord pel català, Josep Gonzàlez-Cambray es limitava a manifestar davant la possibilitat que l'aprovació de la reforma de la Llei de Política Lingüística frenés el 25% de castellà: "Qualsevol iniciativa, benvinguda sigui". "En un moment important, emplacem a tots els àmbits i fronts a un consens per defensar la nostra llengua", subratllava el conseller.

Aragonès insta Junts a "no desaprofitar" la reforma de la Llei de Política Lingüística

Aquest dimecres, a la sessió de control al Govern al Parlament, el president Pere Aragonès s'ha pronunciat en relació amb l'acord pel català i la interlocutòria del TSJC. El republicà ha instat a "tancar la reforma de la llei com més aviat millor per frenar l'ofensiva judicial" contra el català. En aquest sentit, Aragonès ha defensat que "tot el que es pugui millorar s'ha de millorar, però és una eina que no es pot desaprofitar, no usar-la avui pot fer que ens en penedim demà". Per la seva banda, Jéssica Albiach, portaveu dels comuns, ha indicat que "aquesta interlocutòria no era inesperada" i l'ha qualificat d'"infame". Albiach ha prosseguit i s'ha dirigit als partits que van arribar a l'acord per reformar la Llei de Política Lingüística: "A què estem esperant per activar aquesta llei i preservar les nostres escoles de les urpes dels tribunals? Els centres educatius no poden seguir així i hem de protegir-los aquesta mateixa setmana".