La Plataforma 6-F de Catalunya es vol distanciar de l'extrema dreta que s'està expandint en aquest espai que ha organitzat diverses protestes dels agricultors els darrers dies. Per tal de desvincular-se "del tot" dels "possibles llaços amb partits feixistes espanyols" canviaran de nom a Plataforma Pagesa. La decisió s'ha pres consensuadament entre les diferents delegacions que formen part de l'organització, segons s'ha comunicat posteriorment en un comunicat. Tot i que la plataforma des d'un inici s'ha autodenominat com a "independent", en els últims dies s'ha fet públic que alguns dels noms que signaven els manifestos estatals han estat lligats a Vox. 

Vox ha fet bandera de les reivindicacions dels agricultors; tanmateix, sempre ha tractat el moviment com independent. Tot i això, la participació de diverses persones properes al partit d'extrema dreta o l'assimilació de part de l'argumentari han fet que alguns manifestants no hi estiguin còmodes. Per exemple, l'advocat Xaime da Pena, qui va pagar la lona de Desokupa a Madrid es trobava dins la plataforma. Els agricultors catalans es volen desvincular de tot plegat i organitzaran la Plataforma Pagesa a través d'un grup motor i diverses agrupacions territorials. 

Qui hi ha darrere de la Plataforma 6-F a l'Estat espanyol?

A la calor de les manifestacions dels agricultors a França i altres països de la Unió Europea (UE), es van començar a crear grups de productors en xarxes socials instant a fer el mateix a Espanya, amb la vista posada el 6 de febrer. Aquell dia va haver-hi múltiples tractorades en què van participar una gran majoria d'agricultors i ramaders a títol individual i al marge de les organitzacions agràries; alguns dels seus promotors van crear l'anomenada Plataforma 6-F, amb portaveus que en el passat han estat relacionats amb Vox i moviments d'ultradreta.

Noi només els participants en les protestes estaven lligats o eren del partit, si no que recollint alguns dels seus lemes i els exportaven a les reivindicacions agrícoles. Per exemple, la guerra contra l'Agenda 2030, el patriotisme alimentari i la potenciació del lliure mercat.

Una figura que aglutina en si mateixa aquesta relació entre la Plataforma 6-F i l'extrema dreta és la de Lola Gúzman, qui ha guanyat popularitat i visibilitat a les protestes, malgrat que sobre el paper no hi ha jerarquies. És exmilitant de Vox, però ha estat crítica amb el partit de Santiago Abascal, al qual ha acusat de voler capitalitzar aquestes protestes, però no vol dir que Gúzman es desmarqui dels discursos d'extrema dreta, ja que repeteix bona part dels mantres de Vox. És extremadament bel·ligerant, sense anar més lluny, recentment, s'ha donat a conèixer que la policia la denunciarà per haver cridat en una protesta: "Si aixequeu la porra contra un espanyol, us les veureu... Us en va matar a pocs, l'ETA, fills de puta".

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!