Malgrat la prohibició de l’Ajuntament, i l’amenaça de fer servir la policia per a impedir-ho, la plantada de creus de Mataró ha tirat endavant. Un centenar llarg d’independentistes s’han reunit aquest diumenge a la platja del Varador per fer una reivindicació de les llibertats fonamentals i exigir l'alliberament dels presos polítics. Malgrat les crides de grups espanyolistes per impedir-ho, tan sols s'ha produït un incident amb un manifestant unionista. La policia se l'ha emportat sense més problemes.

La convocatòria dels CDR, prohibida per l’Ajuntament de la capital del Maresme, era a les vuit del matí. A aquella hora ja s’hi han reunit unes desenes de persones, que han estès tovalloles en forma de creu al llarg de la platja. Abans de l’acció, però, els organitzadors han fet una crida a “no caure en provocacions ni paranys”, amb el record molt present de les agressions de dilluns passat a Canet de Mar.

creus mataró platja llibertat Nicolas Tomás

creus mataró platja nicolas tomás

Sense anar més lluny, cap a les nou del matí, un sol manifestant unionista ha intentat arrencar creus i s'ha discutit amb alguns activistes independentistes. Però l'incident no ha anat més enllà i agents de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra se l'han endut escortat. Quan ha marxat, l'home ha llançat insults i ha assegurat que no estava detingut com "els xoriços d'Estremera".

A banda de la plantada de creus, els convocants han fet més activitats de reinvindicació, entre les quals una "gimcana" per la capital maresmenca per a posar creus grogues a les places de la ciutat. Ho han fet en grups de màxim vint persones. Cap a les onze, els mateixos independentistes han retirat les tovalloles.

Després de reunir la Junta Local de Seguretat, l’Ajuntament de Mataró, en mans del PSC, va decretar la prohibició de la plantada de creus, amb l'argument que es convocaven protestes en sentit contrari. “És l’alcalde dels seus, no governa per a nosaltres”, han lamentat membres de la secció local d’Òmnium Cultural.

Per altra banda, la policia local de Mataró ha organitzat controls aquest diumenge al matí a la platja del Varador per buscar creus grogues. Els agents aturaven els vehicles que intentaven accedir a la platja i els escorcollaven per requisar les creus grogues que podien dur per plantar a la platja, segons ha informat el 3/24.

“Estem defensant una cosa totalment democràtica, que no és il·legal”, ha assegurat una de les convocants a la cloenda de l’acte. “Els presos i els exiliats ho estan sacrificant tot per nosaltres”. Diversos regidors dels grups municipals de CiU, ERC, VoleMataró i la CUP s'han deixat veure per l'acte.