Des del 2003 que el pla estratègic dels Agents Rurals, el tercer cos operatiu de Catalunya, està encallat. Tot i que preveia una estructura de comandament  no es va arribar a desplegar i mai s'ha pogut equiparar el cos amb el dels Mossos d'Esquadra i els Bombers.

La mort dels dos agents a Aspa a mans d'un caçador va posar de manifest la necessitat de dotar els Agents Rurals de les eines necessàries per poder treballar i la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear una direcció general pròpia per a reforçar el cos política i desencallar el pla estratègic. 

Fa uns mesos el director general dels Agents Rurals, Marc Costa, deia en una entrevista a El Nacional que "els agents necessiten un impuls polític, a través d'un pla estratègic que esperem aprovar en breu, que permetrà dimensionar el cos, dotar de l'estructura de comandament que no s'ha arribat a desplegar mai des del 2003. Les figures de sotsinspector, oficial... són categories que no s'han arribat a activar".

Marc Costa agents rurals - Carles Palacio

Avui hi ha el primer pas per dotar el cos de l'estructura operativa amb la convocatòria al DOGC de 50 places de sots inspector. 33 es destinen a promocions internes i 17 a personal extern que ara vulgui opositar al cos dels Agents Rurals.

Els 50 sots inspectors suposen un increment qualitatiu en la direcció, coordinació, supervisió i planificació del cos. Permeten eixamplar l'estructura i tenir les 7 regions dels Agents Rurals cobertes amb coordinadors.

Actualment hi ha 490 Agents Rurals amb el rang d'agents, agent major i l'inspector en cap. 

La implantació de les 50 places de sots inspector suposa també una renovació del cos, segons Marc Costa: "Fa molts anys que no es fan convocatòries d'accés al cos d'Agents Rurals. Nosaltres esperem convocar 50 places de sotsinspector, 17 de les quals de torn lliure, que pot permetre que vingui gent nova".

Costa admetia que políticament no s'ha a postat com calia pel cos dels Agents Rurals,  i que hi ha la determinació d'"apostar-hi fort ara".

agents rurals estudi incendi - Carles Palacio

El director general explicava a El Nacional que "S'han modificat procediments de dinàmiques de treball, a part de renovar els procediments, reforçar la seguretat en les actuacions. El que es tracta és de fer un exercici en doble sentit, per als agents i per a la societat. Que conegui i senti seu els cos d'Agents Rurals, al capdavall és el tercer cos operatiu de Catalunya. Després de Mossos i Bombers hi ha els Agents Rurals. Tenim molt clar què fan Mossos, què fan Bombers, però molta gent no té clar què fan els Agents Rurals. És un error que crec que hem de resoldre".

La convocatòria de les 50 places de sots inspector és només un pas, el primer. La voluntat és l'any que ve convocar noves places d'agents.

La previsió del pla estratègic és arribar als 825 efectius per a tot el cos. Pràcticament el doble que ara.