El diari francès Libération ha afirmat que el pitjor enemic del rei Felip VI és el seu pare, l'emèrit Joan Carles I. Després de la segona regularització fiscal per la qual Joan Carles va pagar més de quatre milions d'euros a Hisenda, el mitjà ha defensat que "l'exsobirà està lluny de ser un representant ideal per a la família reial". 

A l'article expliquen que "el rei emèrit s'ha beneficiat de vols en jet privat, per valor aproximat de 8 milions d'euros, pagats per la fundació offshore Zagatka, amb seu a Liechtenstein i pertanyent al seu cosí Álvaro d'Orleans", i es refereixen a "l'expatriat a Abu Dhabi" com a "una figura cada vegada més vergonyosa".

També fan referència a "l'aportació de diners per iniciativa pròpia" dient que "la comitiva del rei emèrit potser pensava que una nova "regularització fiscal" passaria desapercebuda o ajudaria a blanquejar la molt deteriorada imatge de l’antic cap d’Estat, a oficina entre 1975 i 2014. "Però no. Tan bon punt els mitjans de comunicació van anunciar que els advocats de Joan Carles van confirmar un pagament de més de 4 milions d'euros a les autoritats fiscals, la polèmica va sorgir immediatament", han afegit. 

D'altra banda, també han mencionat el mètode de recopilació d'aquests diners, subratllen que l'aportació "segons el diari El Mundo, hauria estat el resultat d'"amics de confiança de Juan Carlos". 

"Figura cada vegada més problemàtica en el panorama polític"

El diari  Libération parla de Joan Carles com "una figura cada vegada més problemàtica en el panorama polític espanyol", consideren que és una "càrrega per al govern socialista, que vol el manteniment de la monarquia, i encara més per a l’actual Casa Reial", i resumeix tota la polèmica de l'emèrit així: 

"El rei emèrit acumula olles judicials, sovint per malversació. Fins a la data de la seva abdicació, va estar protegit pel seu despatx. Però des de llavors, per a desgràcia seva, algunes de les seves accions han portat la justícia a acusar-lo. Tot va començar el 2018 quan els mitjans van revelar una gravació de tres anys abans feta per un antic comissari de policia: un "vella estimada amiga"Corinna Larsen, va revelar l'existència de comissions il·legals, de l'ordre de 100 milions d'euros, pagades a Joan Carles per la monarquia saudita el 2008 i vinculades a la instal·lació del tren ràpid a la Meca. Aquests diners, que després haurien passat per fundacions privades, són el nus gordià que empeny la justícia a donar llum a les activitats del rei emèrit, que sospita que són delictives", ha relatat el diari. 

La monarquia debilitada

Finalment, consideren que el cúmul d'investigacions de la monarquia espanyola ha provocat la desaprovació de la societat espanyola, una tendència, expliquen, contra la que intenta lluitar el president del Govern espanyol Pedro Sánchez, el qual "intenta defensar contra tot pronòstic l'actual rei pel seu "caràcter exemplar, la seva transparència i el bon ús dels fons públics que rep"". 

El text destaca les declaracions del periodista José Antonio Zarzalejos, autor d’un llibre sobre Felip VI que va assegurar que "El pitjor enemic del rei és el seu propi pare!".

Imatge principal, Felip VI / EFE