El setmanari Der Spiegel ha explicat l'estratègia del president espanyol, Pedro Sánchez, davant la crisi de credibilitat de la monarquia: culpar el rei Joan Carles i salvar com sigui el rei Felip VI. En un reportatge sobre la decisió del rei emèrit de pagar més de 4 milions d'euros a Hisenda per intentar regularitzar la seva situació, la publicació alemanya entra en detalls: "El president Pedro Sánchez ha comparegut al migdia davant la premsa i ha condemnat el comportament "incivilitzat" de l'exrei. I alhora ha defensat el seu fill Felip. No es tracta de la monarquia, sinó del comportament que ha tingut una sola persona, ha dit Sánchez. Felip VI ha tingut un comportament exemplar", ha afegit. Aquesta és la fórmula que els socialistes utilitzaran per salvar la monarquia espanyola.

Segons la publicació, la vicepresidenta socialista Carmen Calvo ha aportat un segon argument pro-monàrquic. "Calvo considera que el pagament que ha fet l'exrei és una prova que Espanya és "un país que funciona" i que "exigeix responsabilitats a tots els ciutadans". A Espanya ningú no està per sobre de la llei", conclou.

Tot i això, el setmanari reconeix que els contraris a la monarquia "estan a l'alça" a Espanya, i que això inclou també membres del govern. Cita en aquest sentit el cas del ministre de Consum, Alberto Garzón (IU), per dos tuits en els quals ha criticat els moviments foscos de diners des de la Casa Reial.

"Crida l'atenció la quantitat de sorpreses que tenim cada mes amb els foscos -i ja es veu que també il·legals- moviments financers realitzats des de la institució que hauria de ser la més fiscalitzada de tota la democràcia, perquè era la més protegida i privilegiada: la monarquia. La facilitat amb la qual es parla de milions i milions d'euros que es mouen, amaguen i després surten miraculosament a la llum és també sorprenent. Potser durant anys es va aplaudir tant i de forma tan cortesana que després només hi havia ceguesa voluntària davant del que passava", assenyala Garzón. 

Segons informa el diari El Mundo, fonts properes a la família confirmen que Joan Carles I "ha recopilat aquests diners [per pagar a Hisenda] gràcies a préstecs que li han fet amics de confiança". L'entorn de l'emèrit sempre hi ha estat en els moments més importants. Cal recordar que si viu a Abu Dhabi és per les bones relacions que manté amb els seus governants. Darrerament se l'ha pogut veure esmorzant amb el príncep Sheikh Mohammed.

De moment, l'estratègia de l'advocat del rei Joan Carles sembla clara: anticipar-se a les diligències de la Fiscalia del Suprem pagant a Hisenda. Els assessors de l'emèrit estan estudiant els límits de l'article 305 del Codi Penal, que preveu la regularització fiscal voluntària per evitar l'obertura d'un procediment penal abans que sigui notificada cap investigació. L'article 305 estableix que "es considerarà regularitzada la situació tributària quan s'hagi procedit per l'obligat tributari al complet reconeixement i pagament del deute tributari abans que l'Administració Tributària li hagi notificat l'inici d'actuacions de comprovació o investigació tendents a la determinació dels deutes tributaris objecte de la regularització".