L'alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha deixat clar que “si el referèndum té garanties, l’Ajuntament de Barcelona hi serà” i ha demanat que la votació de l’1 d’octubre no sigui una reedició del 9-N. En aquest sentit, Pisarello ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que doni garanties de la votació, abans que els comuns es posicionin al respecte.

Tot i això, Pisarello ha avisat que “si el PP ataca les institucions o adopta mesures repressives, seran al costat de les institucions catalanes” i ha considerat que l’oposició del Govern de Mariano Rajoy “no és només autoritària, sinó irresponsable”.

No obstant això, Pisarello també ha estat crític amb el PDeCAT, de qui ha criticat que voti amb el PP, com en el cas de l’estiba al Congrés dels Diputats. “No pot ser que tinguem partits que estan governant a Catalunya que estiguin votant amb el PP en qüestions com l’habitatge o els estibadors”.  

“Un Govern que fa el que fa no pot tenir cap mena de suport de les forces catalanes”, ha definit Pisarello en una entrevista al Canal 324.