La Generalitat farà campanya neutral cridant a la participació. És el missatge que va llençar ahir la consellera de Transparència, Victòria Alsina, per parlar de la doble consulta que se celebrarà el 24 de juliol per decidir sobre la possible candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern. Segons el Govern, a qui tocarà fer campanya és als partits polítics, i la CUP no ha volgut esperar gaire més de 24 hores des de l'anunci de la data de la consulta per anunciar la campanya: '"Pel 'sí' al Pirineu, diem 'no' als Jocs", una campanya que posen en marxa els cupaires a favor d'un Pirineu "divers, sostenible, i per a la majoria". 

Segons ha explicat des del faristol del Parlament l'exdiputat Pau Juvillà, un "sí al Pirineu" és un "no als Jocs Olímpics", i és una campanya on els anticapitalistes apostaran per la diversificació de l'economia en contra del "monocultiu turístic que genera precarietat", i és que consideren que el turisme ha de ser un complement a l'economia diversa, però mai un tot.  És així com han reclamat un nou model econòmic: "La gent del Pirineu el que vol és un Pirineu on es pugui viure, on pugui haver universitats, centres d'investigació", i ha dit que això no passa per un xantatge que al seu parer fa el Govern, condicionant aquestes infraestructures a canvi de fer els Jocs Olímpics

També ha intervingut la diputada anticapitalista Dolors Sabater, que ha criticat que la consulta sigui el 24 de juliol, en plenes vacances, i que s'hagi anunciat sense fer públic el projecte: "No entenem per què es pretén convocar una consulta en període de vacances sabent que pot comportar menys participació, i tampoc entenem per què no s'han tingut en compte formes telemàtiques. La consulta es convoca en un període que no afavorirà la participació", ha sostingut. "Avui només sabem que es convocarà una consulta i ni nosaltres ni el territori tenim informació, cap concreció però molta propaganda", ha afegit Sabater, que ha resumit que la consulta té mala data, un nyap de preguntes i manca total de transparència. 

 

La doble votació i la defensa d'Aragonès

La fórmula presentada pel Govern per la votació són dues consultes amb preguntes diferents sobre els Jocs d'Hivern 2030. A l'Alt Pirineu i Aran es preguntarà si el Govern de la Generalitat ha de presentar candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern amb una opció de respostes binària (sí o no). El mateix dia també es consultarà les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès amb una altra pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs d'hivern?". El Govern va explicar que només es podrà votar a les consultes presencialment i no hi haurà ni vot telemàtic, ni per correu ni vot anticipat per motius "logístics" i pels sobrecostos associats. Aproximadament, a la consulta de l'Alt Pirineu i l'Aran votaran unes 55.000 persones en 121 meses. I en la consulta de les altres tres comarques, 83.000 persones en 137 meses. El Govern hi destinarà en total 1.100.000 euros.

Malgrat que el Govern assegura que no farà campanya a favor del "sí" ni del "no" a la candidatura, tant els consellers com el president de la Generalitat es manifesten reiteradament a favor dels jocs. Avui mateix en roda de premsa després del Consell Executiu Aragonès ha tornat a defensar​ que els jocs "són una oportunitat molt bona per al país, per al progrés del Pirineu i per contribuir al dinamisme econòmic".