L'exdirector adjunt operatiu de la direcció general de la policia espanyola, Eugenio Pino, ha evitat respondre preguntes sobre el viatge a Suïssa per buscar proves contra l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, i s'ha escudat en el seu dret a defensa perquè està immers en un procés judicial per aquest tema.

"Aquesta pregunta la contestaré al jutge quan me la faci", ha estat la resposta que de forma reiterada ha pronunciat Pino quan els diputats de la comissió sobre l'Operació Catalunya han fet preguntes relacionades amb els dos casos que estan en procés en els jutjats de Madrid: el pendrive dels Pujol i el suposat compte a Suïssa del que fos alcalde de Barcelona Xavier Trias.

Això sí, durant la comissió d'investigació sobre la utilització partidista del Ministeri de l'Interior durant el mandat de Fernández Díaz, Pino ha negat que existeixi cap "unitat patriòtica" i també ha assegurat que mai ha rebut instruccions polítiques per anar contra les forces sobiranistes de Catalunya.

El presumpte cervell de l'Operació Catalunya ha defensat que la seva actuació sempre es va regir "dins els marges de la llei". Pino s'ha autodefinit com a "patriota" i ha reconegut que "ho faria tot per Espanya".

Pino ha evitat contestar sobre els viatges a Suïssa, però sí que ho ha fet l'inspector de la Policia, José Ángel Fuentes Gago, que ha admès durant la seva compareixença que els seus superiors el van enviar a Suïssa per "verificar" les proves que tenien sobre l'existència d'un compte de l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias. Gago ha negat conèixer cap trama per incriminar partits polítics independentistes, però ha reconegut que ell mateix va suggerir a l'excap d'Antifrau, Daniel de Alfonso, la possibilitat de trobar-se amb el ministre d'Interior, Jorge Fernández, i va acompanyar De Alfonso fins a la seu del ministeri.