L'exdirector adjunt operatiu de la Policia Eugenio Pino i el seu cap de Gabinet José Ángel Fuentes Gago compareixeran el dia 29 a la comissió parlamentària que investiga el suposat ús polític dels mitjans del cos per part de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.

Pino i Fuentes Gago seran la quarta i cinquena compareixença de la comissió, creada el mes de març passat, després que ho fessin l'exdirector de la Policia Ignacio Cosidó, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'excap de l'oficina catalana Antifrau Daniel de Alfonso.

Les compareixences de Pino i Fuentes Gago -se succeiran a partir de les 15.00 hores de dijous de la setmana que ve- havien estat reclamades des de l'inici dels treballs de la comissió per ERC, Podemos i PDeCat, però no ha estat possible fins que avui ho ha proposat el PSOE en una nova sessió.

Respostes sense límit

En ella també ha tirat endavant una modificació en els interrogatoris, de manera que els partits tindran més temps per preguntar -15 minuts cada portaveu-, i els compareixents respondran sense límit.

Per contra, els diputats socialistes, juntament amb els del PP i Ciutadans, han vetat la petició d'ERC sobre que donin explicacions a la comissió els excomissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas, i l'exministre de l'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba.

La negativa a aquestes peticions ha estat qualificada de "xantatge" pel diputat d'ERC Gabriel Rufián, qui a la sortida de la reunió ha expressat als periodistes el seu malestar perquè el PSOE hagi condicionat el seu sí a la citació de Pino i Fuentes Gago a canvi de no cridar Rubalcaba, Martín Blas i Villarejo, al qual "invitaran" perquè pugui acudir a alguna sessió informativa.

"No volem barrejar el Congrés amb duels mediàtics, personals i judicials", ha explicat Trevín (PSOE) sobre el rebuig del seu grup que donin explicacions Villarejo i Martín Blas, perquè el que considera un "avanç important" és que donin explicacions els responsables policials "amb comandament" per usar de manera partidista el cos.

De fet, ha recordat, Pino i Fuentes Gago van ser les dues persones que van esmentar en els seus respectius interrogatoris Fernández Díaz i De Alfonso com a coneixedors i impulsors de la reunió que els dos dirigents van mantenir i la conversa dels quals va ser gravada.

Un primer pas

Sotmesa a votació i rebutjada també ha estat la petició d'ERC, a la qual es va sumar Podemos, que s'emeti en comissió un documental realitzat per Mediapro amb el títol "Les clavegueres de l'Estat".

Des de Podemos, la citació de Pino s'entén com "un primer pas imprescindible i fonamental" per entendre qüestions com l'informe PISA (Pablo Iglesias Sociedad Anònima) sobre el presumpte finançament irregular d'aquesta formació o d'altres documents policials contra polítics catalans.

Davant aquests arguments, el PP ha defensat que les compareixences acordades són "inapropiades" i "no tenen cap fonament". "S'està intentant posar en dubte la feina de la Policia", ha conclòs.