Pinça Casa Reial-Vox contra la unitat del català a les illes Balears, arran de la polèmica concessió del títol "Reial" a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà (ara, Reyal Acadèmi de sa Llengo Baléà) —un grupuscle negacionista que promou de manera acientífica unes normes ortogràfiques per a la llengua baléà.

Per una banda, la Casa Reial ha ratificat el seu reconeixement a l'entitat. Segons recull aquest dijous Diario de Mallorca, fonts del departament de Comunicació han justificat que per atorgar el títol es va seguir el mateix procediment que amb qualsevol altra actuació i que ha estat una decisió "meditada", prèviament consultada als assessors i institucions —sense detallar quines—. "La decisió no ha estat unilateral", han conclòs.

"Llengües balears" o 'baléà' en lloc de català

Per una altra, Vox ha anunciat que plantejarà al vicepresident del Govern, Antoni Costa, substituir la denominació català a l'Estatut per "llengües balears". Així ho ha defensat aquest dijous la portaveu del grup d'extrema dreta al Parlament, Manuela Cañadas, que vol "saber què en pensen" l'executiu balear i el PP. És per això que els ultres preguntaran al vicepresident en el pròxim ple parlamentari si el Govern "és partidari de substituir la denominació català per la de 'llengües balears' a l'Estatut". Sobre el reconeixement reial a l'Acadèmi, la portaveu de Vox ha assenyalat que des de la seva formació "respecten" la decisió i que no tenen una "opinió contrària".

En un sentit similar ha actuat aquesta setmana l'Acadèmi, que ha aprofitat la polèmica per fer més renou i registrar aquesta setmana un escrit al Parlament per sol·licitar que es declari "l'existència de la llengua balear com a llengua minoritària espanyola". A partir del reconeixement reial, l'entitat anticatalanista ha defensat que compten amb "arguments que demostren que la llengua balear compta amb tots els requisits del coneixement científic i la tradició històrica que li donen validesa a la seva existència". 

La UIB i el PP, contra l'Acadèmi i Vox

La Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) van emetre un comunicat conjunt per condemnar el nou títol de l'Acadèmi, "que preconitza unes normes ortogràfiques, un lèxic i una gramàtica que transgredeixen totalment la normativa per la qual es regeix la llengua catalana". "Davant una transgressió tan evident del que estableix la filologia, la història i la jurisdicció que regula la llengua a les Balears, volem expressar el nostre rebuig i la nostra oposició rotunda a la concessió del títol a aquesta associació, així com al nom que porta ja el seu propòsit de fixar una norma per a la llengua parlada a les Illes", van expressar.

D'altra banda, el PP ha respost Vox aquest dijous i ha assenyalat que la llengua de les Balears "és el català". El portaveu popular al Parlament, Sebastià Sagreras, ha descartat que el seu partit entri en "debats estèrils" com els que planteja la formació d'ultradreta i ha recordat que el PP ha "defensat" sempre l'Estatut —que estableix que "la llengua pròpia de les Balears és el català"—. "D'aquí no ens mourem", ha assegurat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!