Felip VI ha atorgat el títol "Reial" a un grupuscle negacionista del català a les Balears, l'Acadèmi de sa Llengo Baléà (ara, Reyal Acadèmi de sa Llengo Baléà). Així ho recullen aquest dijous alguns mitjans locals com Última Hora, citant l'escrit registrat al Parlament pel secretari de l'entitat, Toni Torres. S'adjunten dos certificats en castellà que confirmen que la Casa Reial ha autoritzat el títol per a l'organització, un dels quals signat per Jaime Alfonsín —que aleshores encara era cap de la Casa del Rei.

L'Acadèmi de sa Llengo Baléà es caracteritza per promoure de manera acientífica unes normes ortogràfiques per a la llengua baléà, tot emmarcant-se en el gonellisme. Com el blaverisme al País Valencià, el gonellisme és un moviment que propugna un model de llengua basat en formes col·loquials i dialectals pròpies de les illes, sovint secessionista del català i anticatalanista. En el seu lloc web, es defineix per defensar "es nostre xarrà i rallà; sa nostra llengo ancestral, llengo pròpi d'aquí, llengo féta d'es xerrà d'es carré i no féta a un laboratòri". És així que sosté que hi va haver "canvis d'us d'es mallorquí a n'es principis de 1900 per part d'ets intelettuals baléàrics p'es fet d'amplià mercad per vêndre", motiu pel qual considera que existeix la "necessidat de qu'etzistís un'entidat reguladora de sa gramàtica d'es baléà" i "sa créassió d'entidats qu'avalavan posturas catalanistas".

Crítiques a la Casa Reial

La petició d'obtenir el títol "Reial" es va fer fa mesos i l'autorització es va signar el gener, pocs dies abans del relleu del cap de la Casa Reial. En l'escrit al Parlament, els responsables de l'entitat informen la cambra de la concessió del títol i demanen que es traslladi tant a tots els diputats com departaments que en depenen. La notícia ha causat estupefacció en els serveis del Parlament i entre els diputats, que ja han reaccionat.

És el cas del líder dels ecosobiranistes de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, que ha titllat l'Acadèmi de sa Llengo Baléà de "grupuscle d'apologia de la incultura i del negacionisme acadèmic i científic a l'altura de Millán-Astray". "Els Borbons fent de Borbons", ha conclòs. El diputat de la formació al Congrés, Vicenç Vidal, també ha criticat els fets: "La Casa Reial donant corda al gonellisme, la pitjor versió de la dreta més rància contrària a tots els consensos de la societat civil de les Illes Balears". "Resulta que Felip VI reconeix a una fantasmagòrica Acadèmi de sa Llengo Baléà el títol de reial acadèmia. Que torni a l'escola!", ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!