"Ens van dir: 'no hi ha res a parlar'. Això és el que va passar". Així ha començat Jordi Turull la segona part de la seva declaració aquest dimarts a la tarda durant el torn de preguntes de la defensa. L'afirmació la fa per explicar la incapacitat de comparèixer al Congrés quan ell mateix i Marta Rovira es van disposar a argumentar la situació de Catalunya davant l'estat espanyol.

L'advocat Jordi Pina ha anat puntejant la declaració que ha fet Jordi Turull davant el fiscal durant la sessió del matí i ha anat completant, amb les seves preguntes, la compareixença que ha fet el que va ser conseller de la Presidència.

Sobre el Llibre blanc, Turull ha explicat que és un "llibre molt gruixut" que "intentava posar ciència on hi havia molts tòpics". "És un document acadèmic", ha concretat l'exconseller de la Presidència. Pina ha preguntat sobre el Llibre blanc a Turull perquè la fiscalia no ho ha fet, "inexplicablement".

L'advocat Jordi Pina també ha preguntat sobre l'acte al Teatre Nacional de Catalunya. "Hi havia una gran expectació. Hi havia moltes filtracions que no eren certes. S'estava treballant molt des de Junts pel Sí i la CUP. Vam convidar totes aquelles persones del sector acadèmic i jurídic per abordar la legalitat del projecte de llei, i vam fer un acte perquè tothom que volgués vingués", ha explicat. I ha afegit: "En aquest acte Marta Rovira i jo vam anar explicant les característiques de l'esborrany per si hi havia suggerències".

Turull ha explicat que l'acte va ser del grup parlamentari i el va pagar el grup parlamentari Junts pel Sí.

Jordi Turull ha negat que Unipost facturés res a la Generalitat, negant així el delicte de malversació sobre el finançament del referèndum.

Turull també ha negat que s'incités la població a impedir l'acció policial durant el referèndum: "Amb el cens universal dèiem: 'no vagis on hi ha policia, ves a votar als centres oberts'".

Pina ha anat enumerant i llegint diversos tuits de Jordi Turull on es demana mobilitzacions pacífiques i es feia una crida a la calma i el civisme. I ha respost: "Mai, mai", quan Jordi Pina li ha preguntat directament si es va dirigir a la població perquè s'alcés tumultuàriament.