El president del govern espanyol en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, proposarà la madrilenya Pilar Llop com a nova presidenta del Senat i que Meritxell Batet continuï presidint el Congrés, segons ha avançat El País i han confirmat a aquest diari fonts socialistes.

Llop és una jutgessa especialista en violència de gènere i substituirà el socialista català Manuel Cruz, que "assumirà altres importants responsabilitats", han explicat les mateixes fonts. Llop és actualment senadora del PSOE per designació autonòmica de l'Assemblea de Madrid. A més, va ser delegada del Govern per a la Violència de Gènere des de juliol de 2018 a abril de 2019.

Aquest canvi al capdavant del Senat, arriba després de les acusacions de plagi contra Cruz en dos dels seus llibres, un dels quals li va reportar el prestigiós Premio Espasa de Ensayo l'any 2010. Les acusacions van ser destapades pel diari ABC i assegurava que Cruz havia enganxat paràgrafs sencers d'altres autors sense citar-los.

Davant les acusacions, Cruz va admetre “coincidències mínimes” entre els seus llibres i d'altres autors i va negar en tot moment que hagués copiat res. De fet, fonts de l’equip de Cruz van negar que el president del Senat hagués comès plagi i va defensar que les denúncies “es referien a coincidències mínimes entre comentaristes que han llegit i treballat sobre un mateix autor”.

Pedro Sánchez traslladarà aquesta proposta a l'Executiva Federal del PSOE que se celebra aquest dilluns i que decidirà els noms dels candidats que proposarà per ocupar les Meses del Congrés i el Senat, i les direccions dels grups parlamentaris d'ambdues cambres.

Sánchez no podrà presidir la reunió perquè des de primera hora del matí té agenda relacionada amb la inauguració de la cimera del clima de l'ONU. En absència del secretari general, presidirà l'Executiva la presidenta del partit, Cristina Narbona.

El PSOE decidirà els seus candidats just un dia abans que es voti la composició de les Meses del Congrés i del Senat en la sessió constitutiva de cada Cambra amb els diputats i senadors elegits el passat 10 de novembre.

PSOE i Podemos volen la majoria al Congrés

En el Congrés, PSOE i Unidas Podemos volen assegurar-se la majoria en aquest òrgan, amb cinc dels nou membres. Malgrat que van oferir la seva ajuda a PP i Ciutadans perquè entre ells es repartissin els quatre llocs restants a canvi d'excloure a Vox, el PP s'ha negat a participar a cap cordó sanitari contra el seu soci en els Governs d'Andalusia, Múrcia i Madrid. Així les coses, socialistes i morats aspiren a ocupar, a més de la presidència, dues vicepresidències i dues secretaries.

En el Senat, fonts parlamentàries apunten que, en principi, als socialistes els corresponen quatre dels set llocs de la Mesa del Senat i al PP, els restants. Hi ha la possibilitat de què el PSOE es quedi amb tres d'aquestes cadires, que serien la presidència, una vicepresidència i una secretaria, i que cedeixi la quarta a un altre partit per compensar el suport parlamentari.

Podria ser el cas del PNB, al qual en la legislatura que acaba el PSOE ja va cedir un lloc a la Mesa. Tanmateix, les fonts consultades no descarten que els socialistes decideixin quedar-se els quatre càrrecs i assegurar-se la majoria a l'òrgan que dirigeix el Senat. Les negociacions sobre la Cambra Alta van en qualsevol cas lligades a les del Congrés i a les de la investidura de Pedro Sánchez.

Els socialistes tenen 113 escons en el Senat i la majoria absoluta és en 133 vots. El PSOE assoleix aquesta xifra amb el PNB (10) i ERC-Bildu (13), però també amb el grup basc i formacions sòcies en autonomies com a Agrupación Socialista de La Gomera, el PAR, el PRC, Geroa Bai i Coalición Canaria, a més dels 5 senadors de Podemos, MES, Compromís i Más País.