L'eixida de Pablo Iglesias de la política no ha significat la fi de les picabaralles amb la ultradreta. L'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podemos ha intercanviat aquest dijous un reguitzell de retrets a la xarxa social Twitter amb el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros. El cas és que, arran del tiroteig en una escola de Texas que va deixar 19 nens morts aquesta setmana, el debat sobre les armes torna a estar a l'ordre del dia. Ahir dimecres, la vicepresidenta primera Nadia Calviño va acusar Vox de voler "repartir armes entre els ciutadans" com a part de la seva agenda militarista, mentre que alguns membres d'Unidas Podemos també van fer comentaris similars, assenyalant els ultres per suposadament estar a favor de la "legalització de les armes". Per contra, Espinosa de los Monteros ha recriminat que Calviño hagi "mentit amb total impunitat" sobre un aspecte del programa de Vox, que han volgut deixar clar que no és del tot cert. Però la polèmica no ha acabat aquí. Davant l'allau d'acusacions contra el seu partit, el portaveu de Vox s'ha defensat amb una cita que ha atribuït a ningú altre que Pablo Iglesias: "'El dret a portar armes és una de les bases de la democràcia', va dir Pablo Iglesias, fundador de Podemos". Aquesta contestació ha desencadenat, al seu torn, diverses piulades de l'expolític esmentat i més retrets per part del portaveu ultra.

Armes i democràcia

El diputat de Vox ha adjuntat en la seva piulada un vídeo de 2012 on Iglesias pronuncia aquestes paraules en un monòleg pel programa La Tuerka. Tal com ja han identificat diversos usuaris, en realitat l'exvicepresident buscava criticar aquesta idea, però això no ha evitat que el conflicte s'hagi encès, davant els ulls de milers de seguidors. En resposta a això, Iglesias ha donat les seves explicacions, però no se n'ha pogut estar d'afegir un cop baix en el seu missatge: "Ni la pasta del teu pare t'ha deslliurat de ser un ximplet", ha dit davant el clar error d'interpretació d'Espinosa de los Monteros. Per la seva banda, el de Vox ha contestat en una altra piulada on ha atacat Iglesias amb els arguments més repetits per la ultradreta: "Vaig créixer a Chicago, on el meu pare era funcionari; una mica com el teu, però sense relació amb el terrorisme. Sí que és veritat que el meu va invertir els seus estalvis en l'educació de 5 fills, mentre el teu s'ho va estalviar; així el seu mimat fill únic va poder heretar i comprar-se un chaletito". A partir d'aquí, l'intercanvi de retrets, principalment centrats en la classe, semblava no tenir aturador.

Classe

La batalla per penjar-se la medalla de defensor de la classe obrera s'ha desfermat a Twitter en un intercanvi carregat de testosterona entre els dos polítics. Per la seva banda, Iglesias ha emprat els termes "marquès" i "aristòcrata" per descriure la família Espinosa de los Monteros, mentre que el portaveu de Vox l'ha acusat de "pijoprogre consentit". El fundador de Podemos ha estat el que ha tingut la darrera paraula, quan en un altre tuit ha defensat la seva carrera acadèmica i llinatge d'esquerres. Ho ha rematat amb un reguitzell de desqualificacions final: "Tu vens d'una família de jerarcas franquistes, de nazis i de cucs explotadors de Cuba. No sou més que paràsits".