Diversos eurodiputats van acusar aquest dilluns al president del comitè de Llibertats, Justícia i Afers Interiors (LIBE) de l'Eurocambra i membre del PSOE, Juan Fernando López Aguilar, "d'abusar" del seu càrrec per contradir a l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, davant la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatović.

Va ser després que Riba, en el seu torn de pregunta a la comissària, denunciés que la sentència de l'1-O "atempta contra els drets fonamentals", com el de reunió o expressió, i reclamés una valoració dels fets. Tot seguit, López Aguilar va replicar que "en cap cas s'ha produït una condemna penal a l'exercici de la llibertat d'expressió". Una intervenció que va desfermar les queixes de diversos eurodiputats.

"Està fent un abús de la seva posició i s'hauria d'abstenir a fer-ho", va recriminar-l'eurodiputada ecologista holandesa, Tineke Strik. També la liberal dels Països Baixos, Sophie in 't Veld, va criticar les paraules del socialista i va exigir que consti en acta el fet. A la sala es van altres veus de protesta al respecte.

Va ser aleshores quan López Aguilar va defensar que era "la seva obligació aclarir" les afirmacions de Diana Riba. Una argumentació que no va agradar als eurodiputats crítics, que li van recriminar haver-se "passat de la ralla" o fer aquest tipus d'afirmacions per ser espanyol. 

Reacció de la comissària

Al final del debat, la comissaria Dunja Mijatović va anunciar que farà una visita a Espanya, on veu "problemes" amb la llibertat de reunió, per "parlar amb les autoritats". "Abans d'això estic observant la qüestió de la llibertat de reunió, que és un tema candent", va dir, responent a la pregunta de l'eurodiputada d'ERC Diana Riba sobre la sentència de l'1-O.