Contradiccions entre l'Ajuntament de Barcelona i la conselleria de Salut sobre qui controla els contactes dels casos positius de coronavirus a la capital catalana. Aquest matí, l'alcaldessa Ada Colau ha explicat en una entrevista a TV3 que des del consistori s'ha demanat al Departament de Salut que detalli quin és el dispositiu de rastreig a la ciutat, davant de dubtes sobre el rendiment d'aquest.

Ha assegurat que no tenen "la garantia que funcioni a ple rendiment" i, tot i que ha negat l'existència de cap brot important, ha confessat que estan preocupats per aquest seguiment. "El que ens preocupa és el tema del rastreig, que és el que ha fallat a Lleida", ha sentenciat Colau, en referència al rebrot que ha obligat a confinar sencera la comarca del Segrià.

Colau ha confiat en rebre una resposta per part de la conselleria de Salut aquest mateix dimecres o demà i ha ofert la col·laboració de l'Agència de Salut Pública de Barcelona si fos necessari.

"Demanem a la Generalitat la màxima celeritat a l'hora de garantir que el rastreig funciona al 100% a Catalunya i també a Barcelona", ha insistit l'alcaldessa, que ha explicat que han demanat una reunió amb els responsables del seguiment de casos a la ciutat.

La resposta de Salut

La sorpresa ha arribat amb la resposta del Departament aquesta mateixa tarda. Preguntat per la qüestió, el director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Xavier Llebaria, ha assegurat que les funcions de vigilància i control a Barcelona pertanyen a l'Agència de Salut Pública de Barcelona, un organisme consorciat, "on l'ajuntament hi té una representativitat major" que la Generalitat. D'aquesta manera, ha tornat la pilota a la teulada de l'Ajuntament, tot i que encara no ha quedat clar qui està fent el seguiment dels contactes a la ciutat.

El director de l'ASPCAT també ha aprofitat per recalcar que "tant a nivell tècnic com a nivell Ajuntament-departament de Salut hi ha nombrosos espais de comunicació i coordinació", com la comissió de vigilància epidemiològica o el Procicat, on el consistori està representat i es poden tractar aquestes qüestions.

 

A tot això, la presidenta de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i regidora de Salut, Gemma Tarafa, deia en una roda de premsa aquest dilluns que l'Ajuntament estava "resseguint" els contactes dels 150 positius nous de la setmana passada, després de registrar un augment d'un 66% dels casos a la ciutat.

L'Agència de Salut Pública de Barcelona és, segons la Carta municipal, un organisme autònom, on l'Ajuntament de Barcelona té les tres cinquenes parts de representants i la Generalitat de Catalunya, les dues cinquenes parts restants. "L'Agència és presidida per l'alcalde o alcaldessa de Barcelona o la persona en qui delegui", diu el document, responsabilitat que actualment ostenta Tarafa. La Junta de govern de l'Agència està formada per representants de l’Ajuntament i de la Generalitat.