L'economista Xavier Sala-i-Martín ha demanat a les Brigades Internacionals catalanes que canviïn de nom, per no usar terminologia que es pot interpretar com a bèl·lica.

"Amb tot el respecte i el carinyo: la paraula brigada (una unitat militar formada per dos batallons) no em sembla la més assenyada. Estaria bé que no empréssim al·legories, ni expressions ni res que tingui a veure amb l'exèrcit i la violència", ha indicat.

Les Brigades Internacionals són una xarxa de voluntaris impulsada des de l'Estat espanyol, i també des d'altres països d'arreu del món, que volen donar suport al dret a l'autodeterminació de Catalunya.

Un dels seus impulsors ha explicat a ElNacional.cat que les Brigades neixen inspirades en les Brigades Internacionals que van lluitar a favor de la República espanyola durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939). "Òbviament ara el panorama és diferent i no estem en un conflicte violent, però el que s'està jugant a Europa és el mateix. I la trinxera ara mateix es troba a Catalunya", ha assegurat fent referència a l'auge del "filofeixisme". 

Les Brigades Internacionals catalanes ja compten amb voluntaris de nombrosos països com PortugalFrançaGran BretanyaEl RifEstats UnitsBèlgicaFlandesAndalusiaEuskadi, les Illes CanàriesHolandaAustràlia Rússia.

L'impulsor del projecte, Pedro Altamirano, ha convidat Sala-i-Martín a adaptar-se als temps i entendre que avui dia la batalla per la democràcia no es fa amb armes. L'ha convidat a formar part de les Brigades.