Una trentena de consellers nacionals de Junts per Catalunya —propers a Laura Borràs— han elevat a la comissió de garanties del partit una denúncia contra el president del partit a la comarca del Maresme, Carles Bosch, per haver demanat la dimissió d'Aurora Madaula en el marc de l'última reunió del màxim òrgan de decisió de la formació entre congressos el passat 13 de gener. Tal com ha avançat El Món i ha pogut confirmar ElNacional.cat, els denunciants traslladen a la queixa que la intervenció de Bosch en el darrer Consell Nacional pot haver incorregut en "faltes molt greus" d'allò que estableixen els estatuts del partit i el codi ètic. En aquest sentit, reclamen que se l'expedienti disciplinàriament per haver fet un discurs contra Madaula que va ser "lesiu", "contrari a la cohesió interna i a la lleialtat" cap a Junts.

Segons ha pogut conèixer aquest diari, Bosch va defensar durant la seva intervenció que la vicepresidenta juntaire, Aurora Madaula, hauria de dimitir per haver fet "ús polític" de la violència masclista. En la línia del que van expressar 22 diputats en la seva denúncia presentada a la comissió de garanties juntaire contra Madaula, el dirigent de la comarcal del Maresme a la formació va assenyalar que "les discrepàncies polítiques" no són violència i va manifestar el seu suport a la presidenta del Parlament, Anna Erra, i al grup parlamentari. El president del Consell Nacional, Josep Rull, li va demanar que no fes al·lusió a una persona que no havia assistit a la reunió —està de baixa mèdica— i que no es podia defensar. Després de la intervenció de Bosch, es va sentir alguna expressió de queixa entre algun conseller nacional.

En la denúncia, els consellers nacionals que la presenten sostenen que Bosch va mostrar "un cert grau d'insolència i desconsideració" tant amb Rull com amb la resta de membres assistents. També recull aquest escrit que Carles Bosch va "augmentar les seves paraules en donar el nom i cognoms de la persona assenyalada", en referència a Aurora Madaula. Al mateix temps, els denunciants demanen que la presidenta de la comissió de garanties, Magda Oranich, no participi d'aquesta investigació per la seva "relació d'amistat" amb Carles Bosch. Convé recordar que Oranich ja s'ha apartat de les investigacions relacionades amb el cas de Madaula —hi ha una denúncia dels 22 parlamentaris contra l'"ús polític" de la violència masclista per part de la secretària segona de la Mesa del Parlament, i una altra de la sectorial de Feminismes del partit en la mateixa línia—.

Els casos de Cristina Casol i Aurora Madaula

La vida interna a Junts s'ha agitat les últimes setmanes arran de les denúncies que van presentar Cristina Casol i Aurora Madaula contra el grup parlamentari per assetjament per raó de gènere davant l'Oficina d'Igualtat del Parlament. De fet, això ha reobert les ferides internes entre els més afins a Laura Borràs i els més propers a Jordi Turull. En el cas de Madaula, la situació es remunta a finals de novembre quan, durant un discurs al Parlament de les Dones, va denunciar haver patit "violències masclistes silencioses" per part de companys de partit. Més endavant, va presentar la queixa formal davant la comissió de garanties del partit, però un mes després la va retirar per "desconfiança" en aquest òrgan. Poc després, es va conèixer que Casol havia presentat la denúncia contra la direcció del grup parlamentari, queixa que es va tancar per part de la cambra per no haver trobat "fets provats", tot i considerar que hi havia un "masclisme cultural arrelat" en les dinàmiques de les files del grup. Aquesta resolució va accelerar la petició de 26 dels 32 diputats perquè la que fou la número 2 dels juntaires per Lleida dimitís i renunciés a l'acta. Davant d'aquesta petició —acordada en la permanent del partit—, l'executiva va decidir expulsar Cristina Casol del grup parlamentari. Aquesta mateixa setmana, Casol s'estrenarà com a parlamentària no adscrita al ple i ja ha iniciat el tràmit per donar-se de baixa del partit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!