Junts obre l'enèsima batalla interna. El detonant ha estat aquest cop la intervenció divendres de la secretària segona del Parlament, Aurora Madaula, que en el marc d'un ple sobre violència contra les dones va denunciar "violències silencioses de companys i companyes". El malestar davant les acusacions de Madaula va provocar que es convoqués una reunió de la permanent de Junts diumenge al vespre i que aquest dimarts es fes una reunió del grup parlamentari per abordar el tema. La reunió del grup, però, no ha fet més que evidenciar l'esquerda interna. L'enfrontament ha inclòs les discrepàncies obertes entre la presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general de la formació, Jordi Turull, sobre la resposta acordada al partit davant d'aquest cas. El debat, però, ha fet evident el parer d’una majoria dels diputats a favor del relleu de Madaula a la mesa. La decisió sobre què fer ha quedat en mans del president del grup, Albert Batet, i la portaveu, Mònica Sales. Junts ha ajornat el consell nacional que tenia previst per aquest dissabte.

Turull ha argumentat, segons fonts dels assistents, que la permanent de diumenge havia decidit que, més enllà d'aquest episodi, cal substituir Madaula del seu càrrec a la Mesa, atès que no compta amb la confiança de l'actual presidenta del Parlament, Anna Erra; mentre que Borràs hauria replicat que prèviament, abans de decidir sobre aquest punt, el partit ha de fer tot el procediment fixat davant les acusacions d'assetjament i masclisme, la qual cosa obliga a què el tema passi per la comissió de garanties.

Sense la confiança d'Erra

En el rerefons apareix el fet que Madaula forma part del cercle més proper a Borràs, raó per la qual l'expresidenta del Parlament la va escollir per ocupar la secretaria primera de la Mesa, un càrrec que prèviament havia ocupat un altre diputat afí a l'aleshores presidenta, Jaume Alonso Cuevillas. Això no obstant, Madaula no compta amb el suport de la nova presidenta del Parlament, Anna Erra, i des de la direcció del partit s'impulsa la seva substitució. Perquè el relleu sigui possible caldria que Madaula renunciï al càrrec, atès que el seu nom va ser escollit per votació del ple del Parlament.

Tot plegat es va precipitar la setmana passada quan Madaula va fer costat en nom de Junts a un manifest d'una ONG proavortista d'Andorra sense consultar-ho al grup, i aquest suport va ser posteriorment desautoritzada per Junts. La contrarietat davant d'aquest episodi és el que hauria provocat la intervenció de la secretària quarta divendres davant del ple dedicat a la violència contra les dones, quan visiblement emocionada, i a més de parlar de violència silenciosa de companys i companyes, va denunciar que també és violència: "que menystinguin la teva feina, que no t'escoltin o que modifiquin la teva proposta sense la teva opinió".

Disputa al grup

Dirigents afins a Turull, consideren que la polèmica desencadenada divendres amb aquesta intervenció no va ser casual i subratllen el fet que, mentre la secretària primera llançava les seves acusacions, Borràs, que ho seguia des de la tribuna d'autoritats, va anar piulant els vídeos amb les seves denúncies. Des del sector més proper a la presidenta del partit, però, es nega això, s'assegura que s'ha muntat un aquelarre contra la secretària quarta i que l'objectiu és apartar-la del càrrec.

De fet, la tensió ha estat evident a la reunió, amb diputats acusant Madaula d'utilitzar un tema com la violència de gènere, retraient-li que la gravetat de les seves acusions no poden quedar sense resposta del grup i insistint que hauria de plegar de la seva responsabilitat de la Mesa. Per contra, intervencions de dirigents afins a Borràs, com Francesc de Dalmases, han advertit que es tracta d'una víctima de violència de gènere i masclisme.

Fonts del partit pronostiquen que aquesta situació acabarà derivada al consell nacional del partit. Això no obstant, el consell previst per aquest dissabte ha acabar suspès. Això no obstant, des del partit deslliguen aquesta suspensió de la polèmica al voltant de Madaula.