Una petició que demana que Catalunya pugui fer un referèndum d'autodeterminació està a punt de superar el mig milió de firmes. Feta a través de la plataforma Change.org pel Doctor en Filologia clàssica i romànica Axel Schönberger, la demanda va expressament dirigida als principals líders europeus; com són la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president de la República francesa, Emmanuel Macron o el president de la Comissió europea, Jean-Claude Juncker, entre d'altres.

La petició fa una petita introducció històrica de Catalunya i, a continuació, exigeix que es pugui celebrar un referèndum perquè "el dret a la autodeterminació lliure, pacífic i democràtic d’una nació està per sobre dels límits legals d'un estat que vol imposar el seu sistema legal a milions de persones".

Finalment, la petició acaba interpel·lant als líder europeus afirmant que "Catalunya pertany incondicionalment a Europa i la Unió Europea i tots els països europeus han d’expressar clarament que qualsevol ús de la força militar en el conflicte actual seria inacceptable i que, si de fet nasqués un nou estat català, hauria de ser benvingut a la comunitat europea".