Absolució. L’Audiència de Barcelona ha  absolt el jove independentista Brian Bartés, a qui la fiscalia demanava sis anys de presó per participar en una protesta contra el  Consell de Ministres, que es va fer a Barcelona, el  21 de desembre 2018.  En la sentència, coneguda avui, la secció sisena exposa que ha quedat provat que el veí de Mollet del Vallès va donar una empenta amb les dues mans a un agent dels Mossos, però, que ell no va donar-li cap puntada de peu, sinó que va ser una noia no identificada, i que amb aquesta acció no se’l pot condemnar pel delicte d’atemptat contra l’autoritat. També l’ha absolt del delicte de desordres públics en  “no quedar acreditat”,  que Bartés participés en els desordres de la Via Laietana.

La  formació Alerta Solidària que ha exercit la seva defensa, amb l’advocada Norma Pedemonte, s’ha felicitat  de labsolució  de Bartés i ha denunciat “la repressió política contra les manifestacions  independentistes”. El març passat, l’Audiència de Barcelona va condemnar  Brian Bartés a un any i sis mesos de presó per un delicte d’atemptat contra l’autoritat en  la protesta de Tsunami Democràtic, el 18 de desembre de 2019, en els voltants del Camp Nou, per protestar per la sentència del Suprem als líders catalans. I el  12 de maig passat es va celebrar el segon judici contra ell.

Fets

En la resolució, el tribunal -format pels magistrats José Manuel del Amo, José Luís Ramírez i Jorge Obach, que és el ponent- manifesta que dona plena credibilitat a la declaració que van fer dos agents dels Mossos, que estaven en  el cordó policial en aquella protesta a la Llotja de Mar, on s’havia de reunir el Consell de Ministres. Afegeixen que les imatges i els vídeos deixen molt clar que Bartés "usa les dues mans per empentar  l’escut d’un agent", però que no provoca cap ferida i ni  trenca el cordó. Hi afegeix, que tal com van declarar els agents, un d’ells va declarar que va ser una noia qui li va donar una puntada de peu; això no obstant, la fiscal va mantenir que ho havia fet el jove, que va assegurar que va anar a la protesta per denunciar la repressió a Catalunya. La secció sisena  tampoc considera  que Bartés  sigui autor d’un delicte de desordres públics, ja que no s’ha provat que mogués contenidors o llencés objectes a la Via Laietana, com es va denunciar. Per tot això, l’absol dels tres delictes: desordres públics, atemptats a l’autoritat i maltractament  d’obra.

“Amb l'alegria per la victòria aconseguida i molt orgulloses d'haver estat al costat d'un activista de pedra picada, felicitem a totes les que heu fet possible aquesta sentència. Que no ens distregui, però, l'objectiu final, la nostra independència!”, afirma en un comunicat Alerta Solidària.