Nova absolució d’un independentista que s’ha conegut aquest dimarts.  La secció 5a de l’Audiència de Barcelona ha absolt en Pau, un veí d’Olesa de Montserrat a qui la fiscalia i la Generalitat li demanava 3 anys i 5 mesos  de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra un agent de l’autoritat durant la protesta del Consell de Ministres, el 21 de desembre de 2018, que es va celebrar a la Llotja de Barcelona. L’advocat del jove, Carlos Hurtado, d’Alerta Solidària, ha afirmat que “ha estat gràcies a les proves documentals de vídeo dels fets, i de la testifical d’una companya d’en Pau, l’Alba, que els Mossos d’Esquadra han quedat en absoluta evidència" i  ha afegit que "s’ha demostrat que es tractava d’una detenció aleatòria i d’un atestat confeccionat amb una única finalitat de càstig i repressió als manifestants que van participar aquell dia en la protesta i totalment allunyada de la realitat dels fets”.

En la sentència, el tribunal exposa que la declaració d’Alba,  és “absolutament contradictòria” amb la d’un coordinador dels Mossos, que va ser l’únic que en el judici va assegurar que va veure com en Pau va tirar una tanca contra un agent dels Mossos, tot i que era dins d’un furgó policial. El tribunal afegeix que dels vídeos aportats a la causa “no es pot afirmar amb rotunditat que entre les nombroses persones que estaven apilades, ell fos qui colpegés amb una tanca a un agent”, del qual s’assegura que la seva declaració va ser “molt imprecisa”, ja que va dir que “va notar un cop  a l’esquena i va sentir un soroll de tanques i va pensar que li havien colpejat amb una d’elles”. El tribunal destaca la declaració d’Alba i conclou: “No podem descartar que en el tumult fos una altra persona i no Pau qui tirés la tanca”, i per això l’absol.

En aquest judici, altres dos joves, van acceptar penes inferiors de presó per no entrar a un penal. Sergi, veí de Barcelona, a qui la fiscal li demanava sis anys de presó, va acceptar sis mesos; i un veí de  Vilafranca, 18 mesos de presó.

 

Tres absolucions més

De les protestes contra el Consell de Ministres del 2018, els tribunals catalans han dictat almenys dues absolucions de tres joves més. El maig passat, l’Audiència de Barcelona va dictar l’absolució del jove independentista Brian Bartés, a qui la fiscalia demanava sis anys de presó per participar en una protesta contra el  Consell de Ministres.  En la sentència,  la secció sisena exposa que ha quedat provat que el veí de Mollet del Vallès va donar una empenta amb les dues mans a un agent dels Mossos, però, que ell no va donar-li cap puntada de peu, sinó que va ser una noia no identificada, i que amb aquesta acció no se’l pot condemnar pel delicte d’atemptat contra l’autoritat. També  el va absoldre del delicte de desordres públics en “no quedar acreditat”,  que Bartés participés en els desordres de la Via Laietana.

Més recentment,  a finals de juny passat, la sala d’apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha absolt dos joves que l’Audiència de Barcelona va condemnar quatre anys i migs de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat en participar en la protesta contra el Consell de Ministres de 2018 a Barcelona. En la sentència, la sala afirma que no hi ha cap prova de càrrec per condemnar-los i els va absoldre.