El periodista Ernesto Ekaizer ha explicat al programa de ràdio Versió RAC1 que al govern espanyol regna pessimisme perquè no es podran aplicar a Catalunya els pactes de Govern que voldrien els socialistes i Podemos.

"Pedro Sánchez i Pablo Iglesias veuen que no serà possible un govern d'esquerres. Els agradaria que ERC fes un govern en minoria amb el suport d'En Comú Podem i amb el suport extern del PSC. Però creuen que ERC no s'hi llençarà", ha indicat.

El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha apel·lat aquest dimecres a un “front ampli d’esquerres” que predomini a la Generalitat, adreçant-se a la CUP i als comuns, i excloent Junts.

Ha estat durant el debat d'una moció d’ERC al Congrés dels Diputats, que demanava la negociació d’un referèndum a l’Estat. En aquest context, el portaveu republicà a Madrid ha defensat que “les esquerres independentistes i autodeterministes hem guanyat i sumem com mai”.

Això, ha continuat, “ens obliga, ens mandata, ens condemna a entendre'ns”. Com a força guanyadora d'aquestes esquerres, ha apuntat Rufián, ERC “assumeix el lideratge d’aquesta majoria”.

En aquest sentit, el dirigent republicà s’ha dirigit explícitament a “les senyories de la CUP i dels comuns”, però no a les de Junts, per “intentar i fer que les esquerres predominin en un front ampli al Govern de la Generalitat”.

Només ha tingut un missatge per a la candidatura de Laura Borràs, tot i que també sense citar-la: “Deixin de marcar-nos el ritme aquells que es pensaven que havien guanyat tant que es pensaven que el país era seu”. També ha avisat que “no som els criats de ningú”.

De totes maneres, la majoria de la qual parla Rufián amb ERC, CUP i Comuns només sumaria 50 diputats, lluny dels 68 que marquen la majoria absoluta.

Avui, d'altra banda, s'ha celebrat la primera reunió entre ERC i la CUP, i han constatat la voluntat de fer un govern que giri més a l'esquerra.