L’irredentisme espanyol amb el territori britànic de Gibraltar està donant lloc a episodis d’estira i arronsa infantiloides com el que estan protagonitzant pescadors andalusos, que darrerament es dediquen a emetre l’himne espanyol pel canal d’emergències amb una sola finalitat, fer la guitza a les autoritats del Penyal.

Segons avança El Confidencial Digital, vaixells de la flota pesquera gaditana han pres el costum d’emetre la ‘Marcha Real’, setmanes després que un vaixell de l’Armada espanyola passés prop del penyal amb la mateixa música per megafonia.

La situació hauria arribat a provocar una singular ‘guerra d’himnes’, de tal manera que tant l’Armada Espanyola com la Royal Navy asseguren haver escoltat els acords dels himnes dels altres a les respectives ràdios.

Segons l’esmentat mitjà, aquesta pràctica s’hauria anat produint de manera esporàdica els darrers anys, però que des de fa uns mesos és cada cop més habitual. En tot cas, els himnes es reproduirien a través del canal de ràdio 16 de VHF, reservat exclusivament per comunicar emergències marítimes.