Els catalans continuen decebuts amb els seus líders polítics. El baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió del mes d'abril constatava que la població els suspenia a tots ells, de manera que cap arribava al 5. Tres mesos després, el 'correctiu' es manté i cap d'ells continua sense arribar a l'aprovat. L'element diferencial, en aquesta ocasió, és que hi ha qui empata amb Oriol Junqueras com a líder millor valorat: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'iguala amb un 4,8 de mitjana. Junqueras perd una dècima respecte a l'abril, en tant que Aragonès en remunta tres. De fet, els dos líders d'Esquerra no són els únics amb el 4,8: Jaume Asens també obté aquesta qualificació, tot i que fa unes setmanes que ha deixat la primera línia política i no serà candidat de Sumar-En Comú Podem al Congrés.

El cap de l'oposició, Salvador Illa, treu pitjor nota que el president de la Generalitat i es queda amb una mitjana de 4,5. Amb tot, el socialista creix tres dècimes respecte a la darrera enquesta. Entre el 4 i 4,5, hi ha un bon grapat de líders: Jéssica Albiach (4,4), Eulàlia Reguant (4,4), Miquel Iceta (4,2), Dolors Sabater (4,2) i Carles Puigdemont (4). El que creix és Iceta, es mantenen igual Reguant i Puigdemont, i Sabater i Albiach retrocedeixen. Per sota del 4, segueixen Laura Borràs (que es manté en el 3,7) i, encara amb una pitjor valoració, hi ha els líders del PP, Vox i Ciutadans: són Alejandro Fernández (2,3), Lorena Roldán (2,2), Inés Arrimadas (2), Ignacio Garriga i Carlos Carrizosa (que obtenen un 1,7).

Per simpatia de partit, Salvador Illa només aprova entre els votants del PSC i dels comuns —el mateix que Miquel Iceta—; i el president Pere Aragonès aprova per als electors d'ERC (6,3) i el PSC (5,1), però suspèn entre els de Junts (4,8) i la CUP (4,7). Tant Oriol Junqueras com Carles Puigdemont mostren un perfil més transversal, aprovant per als votants de tres formacions diferents. En el cas del republicà, aprova amb molt marge entre els seus (7,1), per als dels comuns (5,5) i els de la CUP (5,4), i es queda a una dècima d'aprovar entre els de Junts. Pel que fa a Puigdemont, destaca la valoració que li donen els seus (7,3), l'alta qualificació entre els d'ERC (6,1) i els de la CUP (5,4). D'altra banda, tant Puigdemont (97%) com Junqueras (95%) i Arrimadas (89%) registren un grau de coneixement més alt entre la societat catalana que Pere Aragonès (85%) i Salvador Illa (81%).

Només un 45% sap dir correctament el nom del president de la Generalitat

Una altra de les qüestions que inclou el baròmetre del CEO del mes de juliol és el percentatge de catalans que sap dir correctament qui és el president de la Generalitat. Només un 45% d'ells respon bé la pregunta, un 5% s'hi acosta, un altre 5% s'equivoca i el 45% restant prefereix no respondre o admet que no ho sap. Les xifres són més baixes quan la pregunta és referent al cap de l'oposició: un 20% la respon correctament i un 70% no la sap o no la contesta.

Creix la valoració al Govern, que es manté en el suspens i s'iguala amb la del govern espanyol

Respecte a la valoració de la gestió del Govern de la Generalitat, la nota mitjana que li atorguen els catalans és d'un 4,4, nota que només supera el 5 entre els votants d'Esquerra (5,4) i els comuns (5). El punt més baix de l'executiu d'Aragonès es va registrar l'octubre de 2022, en plena crisi de l'executiu amb Junts (3,5). El març d'enguany, obtenia un 4,2. Amb tot, la valoració del Govern català acostuma a ser més alta que la de l'executiu espanyol, però en aquesta ocasió s'ha igualat al 4,4. El govern de Pedro Sánchez millora la seva impressió a Catalunya, aconseguint la nota més alta d'almenys els darrers sis anys.