Ni la contundent cortina de silenci amb què Junts ha envoltat les negociacions de cara a la nova legislatura ha impedit que es fes evident la reacció de perplexitat del partit de Carles Puigdemont davant el toc d'atenció que la CUP ha dedicat als seus negociadors i als d'ERC a través d'un comunicat fet públic aquesta tarda sobre les converses d'avui per al nou acord de legislatura. Junts ha replicat també amb un comunicat en què reitera que presentarà candidatura a la presidència del Parlament i on reclama respecte pels seus procediments interns de validació en especial davant la situació en què es troben els principals responsables del partit.

Després de la reunió d'avui entre els tres partits independentistes, la CUP, a banda de criticar la falta de concreció d'ERC i Junts en les converses, han fet saber que han proposat el seu diputat electe Pau Juvillà com a candidat a presidir el Parlament i han expressat la "preocupació" que JxCat segueixi exigint la presidència de la Cambra "sense concretar proposta política ni noms". 

En la seva resposta, Junts explica que "té la voluntat de presentar candidatura a la presidència del Parlament", però afegeix que l'elecció es farà a través dels procediments de validació interna del partit. "Per aquest motiu es demana respecte per aquests procediments de validació i el temps que requereixen, especialment en aquesta setmana en què s'ha atemptat contra els drets del secretari general, Jordi Sànchez, el vicepresident Jordi Turrull, i el president del partit, Carles Puigdemont", reclamen.

El text insisteix que per superar els conflictes de l'anterior legislatura, Junts aposta per "fixar unes bases d'actuació i coordinació entre les formacions independentistes, i després entrar a debatre elements com l'elecció de la Mesa".

Puigdemont: legitimitat de Junts

Precisament, aquest matí en una entrevista a TV3, el mateix Puigdemont havia deixat clar que la presidència del Parlament correspon a Junts. "És evident que no podem presidir el govern de la Generalitat i és evident que tenim tota la legitimitat per presidir el Parlament de Catalunya", ha assegurat recordant que ERC disposa d'un diputat més i és a qui correspondrà presidir el Govern. En ser interrogat sobre Laura Borràs, ha admès que seria una bona presidenta de la Cambra.

Carles Puigdemont rueda de prensa Parlamento Europeo - Efe

El líder de Junts, Carles Puigdemont, en una roda de premsa al Parlament Europeu / Efe

Durant l'entrevista, Puigdemont ha explicat que ahir va conversar amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, i que, quan es va saber que es revocava el seu tercer grau, es van intercanviar missatges. En qualsevol cas, ha insistit que no intervenen en les converses per al nou Govern.

La presidència no es negocia

Des de Junts, es considera que la presidència de la Cambra no és un tema de negociació, que correspon a Junts igual com l'anterior legislatura va correspondre a ERC. JxCat compta amb 32 diputats al Parlament, un menys que ERC, mentre que la CUP en té 9. De fet, fonts d'aquest partit asseguren que divendres, quan està previst que es constitueixi la nova Cambra, presentaran el seu candidat a presidir el Parlament. 

Des d'aquest partit es considerava que aquest debat ja s'havia superat després que el republicà Sergi Sabrià va obrir la porta a una presidència del Parlament per a la CUP i el mateixos cupaires van replicar que no entraven en un intercanvi de cadires.

Junts argumenta que, en tot cas, haurà de ser ERC, que presidirà el Govern, qui cedeixi a la CUP la vicepresidència primera del Parlament, i que, igual com fa tres anys van donar el seu suport als republicans per presidir el Parlament sense saber qui era el candidat, també ara ells podran decidir el nom seguint els seus procediments de ratificació interna.

 

A la imatge principal, Jordi Sànchez, Laura Borràs i Elsa Artadi durant la nit electoral de Junts / Jordi Play