Les juntes de tractament de les presons de Lledoners i Puig de les Basses acaben de donar el permís a Joaquim Forn per anar a treballar i a Dolors Bassa per cuidar de la seva mare, d'edat avançada. 

Segons ha informat la Conselleria de Justícia, en el cas de Forn, la junta de tractament de la presó de Lledoners (Bages) ha acordat permetre que surti cinc dies a la setmana, de dilluns a divendres, dotze hores i mitja cada jornada, per anar a treballar. Per la seva banda, la junta de tractament de Puig de les Basses (Alt Empordà), permetrà que Bassa surti de la presó tres dies la setmana, vuit hores cada jornada, per anar a cuidar un familiar d'edat avançada.

D'aquesta manera, Forn i Bassa són els primers consellers condemnats pel procés als quals s'aplica l'article 100.2 del reglament penitenciari perquè puguin sortir de la presó per treballar o exercir de voluntariat, mesura que ja s'ha aprovat també en les últimes setmanes per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i ahir mateix per a Carme Forcadell.

Forn està condemnat a 10 anys de presó per un delicte de sedició i està a la presó des del 2 de novembre del 2017. Després de conèixer abans de Nadal que estaria en un règim de segon grau, el seu advocat va començar a preparar la documentació per acreditar el nou lloc de treball de Forn que li permet sortir del centre penitenciari per anar a treballar i només tornar-hi per anar a dormir. La decisió de la junta de tractament sobre Forn i la seva sortida coincideix amb el judici al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que s'està fent aquests dies a l'Audiència Nacional.

Bassa està condemnada a 12 anys de presó i 12 anys d'inhabilitació absoluta, després que el Tribunal Suprem la considerés culpable d'un delicte de sedició i un de malversació.

L'aplicació de l'article 100.2 no exclou els permisos del cap de setmana que, quan arribi el moment amb un quart de la pena complerta poden començar a demanar.

Dolors Bassa ACN

L'article 100.2

El segon grau que es va aplicar als presos polítics l'11 va ser com un gerro d'aigua freda per als presos, que esperaven un tercer grau. Però, a la vegada, va obrir l'alternativa de l'article que permet sortides de dia de la presó.

El 100.2 té una aplicació immediata, qui decideix el permís és la jutgessa de vigilància penitenciària i tot i que la Fiscalia ho pot recórrer, això no paralitza la decisió de la junta de tractament. Només l'Audiència de Barcelona pot decidir aturar el permís.

L'aplicació d'aquest règim penitenciari permet combinar-lo amb el segon grau, que és el que tenen actualment els presos, i es basa concretament que l'intern pot sortir unes hores entre setmana per treballar o per fer activitats formatives o de voluntariat. En cap cas tindrà una lliure circulació per fer altres activitats que no siguin les autoritzades per la junta de tractament. 

Cada any hi ha 405 interns amb aquest règim a Catalunya.