Els Mossos d'Esquadra es curen en salut i abans no hi hagi incidents i rebin els periodistes, els avisen que s'identifiquin, es protegeixin i facin cas del que els diuen els agents.

Aquests dies hi ha hagut 58 periodistes agredits o ferits. I un d'ells va acabar detingut ahir a la nit en els aldarulls de plaça Urquinaona.

Els Mossos alerten de la "necessitat que tots els periodistes, càmeres i fotògrafs que vulguin accedir al dispositiu policial o es trobin en zones on s'estiguin produint incidents violents vagin acreditats visiblement amb armilla o braçalet". I recomanen "dur elements de protecció davant els llançaments que es produeixen sovint. En tot moment han d’atendre les indicacions dels agents per tal que es pugui dur a terme amb seguretat la intervenció policial i que aquests puguin desenvolupar la seva feina amb normalitat".

També demanen que en casos de lesions o retencions, els professionals de la informació contactin al més aviat possible amb els responsables de comunicació dels Mossos d'Esquadra.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya, a través de les xarxes socials, ha exigit a les forces de seguretat i als polítics responsables una "reacció ferma per acabar amb aquesta espiral contra els periodistes" i s'ha solidaritzat amb tots aquells que han estat agredits i, fins i tot, detinguts.

A aquestes denúncies també s'hi ha unit el Grup Barnils, que també ha anunciat que informaran de les agressions a instàncies internacionals de protecció de drets humans. Alhora, han demanat la dimissió immediata del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaksa, i del conseller Miquel Buch

L’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat ha alertat a través de les xarxes que “l’elevat nombre de periodistes ferits per l’acció”, majoritàriament per part de la policia espanyola, és un “indicador molt preocupant de la qualitat de les intervencions d’ordre públic”.