Mala maror entre Pablo Iglesias i el gremi periodístic. El linxament personal que el líder de Podemos va adreçar contra el periodista d'El Mundo Álvaro Carvajal, acusant-lo de fer informacions falses sobre els morats, va indignar a aquells que cobrien aquest dijous la intervenció a la Facultat de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid.

Ben aviat la zona de periodistes es va quedar buida com a protesta contra frases com "he d’evitar que Álvaro Carvajal, que té aspecte d'epistemòleg però és un periodista d’El Mundo, em tregui el titular 'Farem que Espanya es masturbi'". Però això només era el començament, i d’aquí va seguir mencionant-lo en diverses ocasions, com ara bé: "Álvaro Carvajal, o algú que no va ser Álvaro Carvajal, o fonts internes d'Álvaro Carvajal, va venir a explicar una vegada...".

L’ambient, proper al podemista, l’aplaudia i li reia les gràcies. La tesi que posava sobre la taula Iglesias és que el que es publica "no té perquè ser veritat, com tantes coses que es publiquen". En aquest sentit es tornava a referir al mitjà de comunicació estatal El Mundo per assegurar que un periodista no aconseguirà "col·locar a la portada que Podem ho fa tot molt bé", posant en dubte així l’honestedat i professionalitat del gremi. "Bona part dels periodistes que ens segueixen estan obligats a parlar malament de nosaltres, perquè així són les regles del joc", afegia.

Rectificació

Davant la mirada atònita dels periodistes i el seu posterior abandonament de la sala, Iglesias va adonar-se que la cosa s’havia sortit de mare. "Crec que és evident que no se m’ha entès", exclamava en finalitzar l’acte, reivindicant que ho havia expressat "amb afecte i simpatia" i defensant que alguns "no han entès" el que significa un espai acadèmic.

Ahir a la tarda les xarxes eren un bullici de reaccions contra l’actitud del líder podemista. Carvajal rebia un suport en massa, i Iglesias tota la càrrega per les seves paraules. I malgrat fer una tímida disculpa en un tuit per "haver personalitzat", tornava a assegurar que "vaig dir la veritat".

Amb tot, l’Associació de la Premsa de Madrid va emetre un comunicat en què condemnava "els atacs" d’Iglesias a Carvajal. "És una intolerable vulneració dels drets constitucionals a la informació i a la llibertat d’expressió", subratllava, alhora que afirmava que "ha intentat desautoritzar, desacreditar i coaccionar l’exercici lliure del periodisme, les funcions bàsiques del qual són el control independent dels poders".

També la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) s’ha pronunciat en aquest sentit. "Ho considerem una falta de respecte per als periodistes, mitjans i ciutadans", reblaven en un tuit, afegint que "si té indicis d’acusacions el convidem que es dirigeixi a la Comissió d’Arbitratge i Deontologia del Periodisme".