La periodista russa Inna Afinogenova, col·laboradora del mitjà rus progovernamental RT, ha fet una contundent repassada a Espanya i la seva suposada "democràcia plena". En un vídeo penjat a YouTube, Afinogenova contrasta l'empresonament del raper Pablo Hasél amb l'autorització de la manifestació neonazi al centre de Madrid. "La seva prioritat hauria de ser corregir el que s'hagi de corregir perquè quan algú digui que Espanya és una democràcia plena ningú pugui interpretar-ho com un sarcasme", ha aconsellat.

Així doncs, la periodista russa afirma que Espanya és, certament, una democràcia "plena de contrastos" tot recordant que la detenció de Hasél es va produir gairebé simultàniament a la concentració de neonazis. "No són nazis per criticar un immigrant o una dona. No, no. Són nazis d'aquests que els hi preguntes si són nazis i et diuen que sí", ha dit irònicament. "Així, com si fos normal en plena capital d'un Estat membre de la Unió Europea", ha apuntat.

Afinogenova posa molt el focus en què la marxa neonazi va retre homenatge a la División Azul, fet que va provocar la condemna per part de l'Ambaixada de Rússia a Madrid, la qual ho va titllar d"'inacceptable" en un comunicat. La periodista també es fa ressò de les discrepàncies entre els socis del govern espanyol, ja que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, va assegurar que no hi havia normalitat democràtica, els ministres del PSOE el van replicar. De fet, el Ministeri d'Exteriors rus també va ironitzar sobre aquestes diferències d'opinió al sí de la Moncloa.

Després d'esmentar altres casos de vulneracions de drets a Espanya com la pallissa policial a Linares a un pare i una filla o l'empresonament dels joves d'Altsasu, Afinogenova recorda que és delicte injuriar la Corona i insultar la família real. "No sona molt com una llei de democràcia plena. O de democràcia plena, sí, però com la de Tailàndia", es burla.

Per últim, Afinogenova s'anticipa a les possibles crítiques per la seva nacionalitat i la del seu mitjà i revela que no és partidària, per exemple, de la pena de presó que es va imposar a les membres del grup antigovernamental Pussy Riot. També insta a no fixar-se en qui comenta i explica el malestar de molts espanyols sobre aquests casos i anima, per contra, a treballar perquè les coses canviïn si no es vol que l'afirmació "Espanya és una democràcia plena" soni sarcàstica.