Fins aquesta tarda, només teníem la versió d'una de les dues parts, la del periodista Joan Guirado: La dictadura de Maduro detiene y expulsa de Venezuela al enviado especial de OK Diario. Però, a mesura que han anat passant les hores, el relat dels fets s'ha anat esmicolant. Segons les autoritats veneçolanes, ni tan sols hauria entrat al país des del passat febrer, just després de l'autoproclamació de Juan Guaidó. Però és que algunes de les fotografies publicades pel mateix reporter ni tan sols són imatges seves.

joan guirado

A primera hora d'aquesta tarda, el ministre veneçolà Jorge Rodríguez ha publicat una piulada amb el moviment migratori de Joan Guirado, que "va sortir del país amb el seu visat de turista en condicions normals el 7 de febrer", tres mesos abans dels fets denunciats. Va estar-hi del 2 al 7 de febrer, i així ho testifica l'entrevista a Guaidó que va publicar el 6 de febrer. Però, segons el suposat moviment migratori, després no ha tornat a trepitjar el país caribeny.

Més enllà de la versió del règim de Maduro, però, també hi ha altres elements que porten a la sospita. Aquest dimarts, Joan Guirado va publicar una imatge al seu compte de Twitter d'una marxa opositora a la presó militar de Ramo Verde, on es trobava reclòs fins fa dos anys Leopoldo López. El problema és que la fotografia és justament de fa dos anys, i ni tan sols l'autoria és del periodista d'OK Diario. N'hi ha prou fent una recerca a Google Imatges.

Captura de pantalla 2019 05 08 a las 18.58.16

Captura de pantalla 2019 05 08 a las 18.58.44

Sense anar més lluny, abans d'iniciar el suposat viatge a Veneçuela, el periodista va publicar el passat dimarts una imatge al seu compte de Twitter on mostava un correu en el qual l'aerolínia Iberia l'informava que havia cancel·lat el seu viatge a Caracas per les circumstàncies polítiques que travessa el país.

Aquest dimecres, Guirado ha aparegut en programes com Espejo Público, d'Antena 3, on és col·laborador habitual i on ha explicat la seva suposada expulsió. Hores més tard, coincidint amb la piulada del ministre veneçolà, ha posat el candau al seu compte de Twitter, que és privat.