Sergi Sabrià i Benito (Palafrugell, 1975) s'ha convertit en els darrers mesos en l'home fort d'ERC al Parlament. Amb els principals líders del partit, el president Oriol Junqueras i la secretària general Marta Rovira, a la presó i a l'exili, Sabrià ha hagut d'agafar les regles del grup republicà a la Cambra i ha esdevingut un dels líders emergents en el complex escenari polític del país. Sabrià va assumir la presidència del grup republicà quan Rovira va marxar a l'exili a Suïssa, si bé fins aleshores ja era un dels principals puntals del partit, on exercia de portaveu nacional.

És en aquest edifici de sostres alts i catifes elegants on Sabrià rep l'equip d'El Nacional. És u d'agost, però encara no fa vacances. De fet, té un dia atrafegat perquè ha d'anar a visitar l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la presó del Catllar. Explica que no és fàcil poder organitzar les visites a la presó perquè arriben amb "comptagotes" i, per això, no es pot endarrerir amb l'entrevista. Sovint va a veure els presos per poder compartir amb ells les línies estratègiques que ha de seguir el partit, especialment, amb Oriol Junqueras, de qui explica que està bé i que "com sempre", té "el país al cap".  

Sergi Sabrià ERC SergiAlcazar 072

Sabrià va ser alcalde de Palafrugell, la seva vila natal, des del 2009 fins al 2011, després d'un pacte de govern amb l'Entesa -una llista municipal de l'entorn d'ICV-, amb qui es va partir els dos anys d'alcaldia, i CiU. És llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Pompeu Fabra i, abans de dedicar-se exclusivament a la política va esmerçar bona part de la seva vida professional a treballar per la Generalitat, primer a la Direcció General de Difusió i més tard com a Cap de Relacions Institucionals al Departament d’Educació.

No va ser fins l'any 2007 que es va fer militant d'ERC, després de presentar-se com a alcaldable per Palafrugell, i entrar-hi primer com a tinent d'alcalde i després com a alcalde. L'any 2012 va fer el salt a la política nacional quan va ser escollit com a diputat al Parlament de Catalunya; a les eleccions del 21-D va revalidar l'escó.

També ha desenvolupat diverses responsabilitats internes dins el partit. L'any 2011 va ser elegit president del Consell Nacional d'ERC i el 2015, portaveu nacional del partit. Una posició que va deixar el passat mes de març per assumir una responsabilitat més gran com a president dels republicans al Parlament, i en la qual va donar pas a la nova portaveu del partit, Marta Vilalta. Tot i això, manté el càrrec de vicesecretari general d’Imatge i Comunicació dins l'executiva republicana.