El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, Javier Pérez Royo, ha defensat aquest dijous que el vet del Parlament a la proposta del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com a senador és "manifestament inconstitucional" i "no es pot tolerar".

En declaracions a la Cadena SER, ha assegurat que són els grups parlamentaris els que trien qui serà el seu representant i que el paper de la cambra només és "certificar", semblant a la figura d'un notari.

"La cambra no tria, simplement certifica que el grup parlamentari ha fet aquesta proposta i li dóna el vistiplau obligatòriament", ha apuntat, afegint que "és un acte reglat" i que, per tant, la cambra "no té possibilitat d'alterar la manifestació de voluntat parlamentària".

Pérez Royo ho ha assimilat a casos com quan el Rei sanciona una llei o quan un Estatut autonòmic torna a passar pel vot del Congrés per rebre el segell de llei orgànica. "És una certificació", ha insistit, assegurant que amb el recurs d'Iceta al Tribunal Constitucional, aquest pot decidir en pocs dies com es resol la situació i el socialista podria acabar presidint el Senat.