El jurista Javier Pérez Royo ha pronosticat que si el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Toni Comín esdevenen diputats europeus, "aquest any no hi haurà sentència" del judici al procés. Això passaria perquè adquiririen immunitat i no se'ls podria jutjar sense un suplicatori, que a més seria complicat.

Això afectaria especialment Junqueras, perquè està empresonat i inculpat en el judici, "i no es podria dictar sentència contra ell". Però no només a ell.

"Puigdemont era el president, i jo sostinc que sense ell no es pot fer el judici, perquè el principi de legitimitat democràtica recau sobre el president i no hi ha responsabilitat penal sense ell. És jeràrquic", ha afegit. 

Pérez Royo ha reconegut que fins ara el Tribunal Suprem ha deixat de banda aquests detalls. Però si Espanya han de demanar un suplicatori això sortirà, ha pronosticat, i l'hipotètica petició serà un laberint. Ha recordat a més que a Puigdemont no se'l pot extradir per rebel·lió o sedició, per decisió del Tribunal d'Schleswig-Holstein. 

"Si el Suprem no aconsegueix evitar que siguin parlamentaris europeus, l'escenari canvia de manera extraordinària. Perquè Junqueras sortiria de la presó, i els altres no hi podrien restar tampoc", ha apuntat, mentre ha indicat que Puigdemont i Comín tindrien llibertat de moviments.