El catedràtic de Dret Constitucional, Javier Pérez Royo, ha assegurat en un article d'opinió per a El diario.es que "després de la investidura o no del president del govern espanyol, la decisió del TJUE després de la vista del 14 d'octubre (sobre la immunitat d'Oriol Junqueras) és l'esdeveniment que més impacte tindrà a l'agenda política a Catalunya i també a Espanya".

Pérez Royo fa aquesta reflexió l'endemà que el president del Parlament Europeu, David Sassoli, acceptés enviar les observacions de la institució en la causa oberta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per la immunitat del president d'ERC, Oriol Junqueras. Sassoli fa cas així a la recomanació que li va fer la comissió d'Afers Jurídics de la cambra, que va demanar enviar un informe legal a Luxemburg sobre l'opinió de la institució sobre aquest afer. Ara, els serveis jurídics de la cambra hauran d'emetre l'informe sobre la situació de Junqueras, que no va poder recollir l'acta en persona perquè el Suprem no li va donar permís per sortir de la presó.

En la mateixa línia, Pérez Royo destaca que el Parlament Europeu podria haver decidit no personar-se, "per entendre que Oriol Junqueras no és parlamentari europeu, en conseqüència el Parlament no hi tenia res a dir". Ara bé, el catedràtic apunta que "el Parlament també podia decidir personar-se per entendre que el debat sobre el contingut i abast de la immunitat parlamentària d'Oriol Junqueras pot ser rellevant per la integritat de la Cambra".

Finalment, Javier Pérez Royo augura que durant les primeres setmanes d'octubre no es podrà fer pública la sentència sobre el judici al procés i que s'haurà d'esperar a la decisió del TJUE.