El jurista Javier Pérez Royo s'ha mostrat indignat amb la decisió del Tribunal Suprem d'impedir que Oriol Junqueras pugui sortir de la presó per recollir l'acta d'eurodiputat, i ha afirmat que és un cas de prevaricació. En un article a Eldiario.es, Pérez Royo ha demanat al síndic de greuges, Rafael Ribó, que es querelli contra el Suprem perquè han estat vulnerats drets de sufragi dels ciutadans catalans.

Afegeix que la querella s'hauria de registrar de forma immediata al Parlament europeu, perquè tingui coneixement de la vulneració de drets fonamentals d'un parlamentari electe, i que s'hauria de demanar també una deliberació de l'eurocambra sobre aquesta qüestió.

Segons el jurista, cal subratllar que Junqueras no està condemnat per cap sentència ferma que el privi de l'exercici dels drets polítics. "En cas de ser així, no hauria pogut ser candidat a les eleccions al Congrés dels diputats el 28-A, ni a les eleccions al Parlament europeu el 26-M", ha afegit.

Pérez Royo considera que és inacceptable que un candidat a qui es permet presentar-se a les eleccions, després no se li deixi prendre l'acta quan surt escollit. "Això no vulnera només el dret de sufragi passiu del parlamentari europeu, sinó que vulnera també el dret de sufragi actiu de tots els ciutadans que el van elegir. La decisió del Tribunal Suprem suposa una vulneració massiva de drets fonamentals", ha manifestat.

Segons el jurista, la situació no té precedents a la UE i es tracta d'un incompliment per part d'Espanya del dret de la UE. Al seu entendre això pot "ser el punt de partida d'una batalla jurídica de llarg recorregut".