El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, Javier Pérez Royo, ha considerat que el Rei es va equivocar amb el seu discurs extraordinari del 3 d'octubre passat. L'expert en la Carta Magna ha qualificat les paraules del monarca com un "disbarat sense pal·liatius" perquè com a autoritat "no té legitimació per intervenir en política".

En una entrevista a Rac1, Pérez Royo ha considerat que el discurs de Felip VI podria haver estat "en nom de tots", de tal manera que també hagués inclòs els independentistes. Segons el catedràtic de Dret Constitucional, les paraules del Rei emulaven el paper del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. "No havia de parlar en nom de l'Estat... La llei, la llei i la llei, com Rajoy", ha exposat.

La reforma de la Constitució, "tard"

Pérez Royo ha atacat també el Govern de Mariano Rajoy per haver posat sobre la taula l'article 155 de la Constitució. El catedràtic s'ha mostrat crític amb el PP, però també amb el PSOE per la proposició d'una reforma de la Constitució que, segons considera, "arriba tard". D'altra banda, ha recordat que la reforma implicaria un acord ampli al Congrés i al Senat entre diversos partits polítics, ja que dos terços de les cambres han de ratificar el nou text. "Cal posar-se d'acord i la meva confiança en el PP és nul·la", ha sentenciat.

El catedràtic ha mostrat el rebuig frontal a l'aplicació de l'article 155, que ha de permetre la suspensió de l'autonomia catalana. En aquest sentit, ha considerat que "la primera obligació" del Govern espanyol és "fer política", en comptes d'aplicar un articulat que, "en cas que s'apliqui, se l'haurà d'inventar" per la seva ambigüitat. "L'article 155 és incompatible amb la reforma de la Constitució. Si s'intervé Catalunya, la Constitució naixeria morta", ha conclòs Pérez Royo, que ha qualificat la situació actual de "coacció federal".