Tothom diu que és un cap de turc. Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, ha reaccionat al cessament de la directora del CNI, Paz Esteban, i ha assegurat que "el govern espanyol ha perdut el control". La qüestió és que l'escàndol de l'espionatge amb Pegasus "ha arribat a un moment en el qual alguna cosa calia fer" i l'executiu central "ha decidit que no es tocava la ministra de Defensa", segons ha explicat Pérez Royo aquest dimarts al programa Tot es mou de TV3. "Estic molt decebut", ha dit l'expert sobre la gestió que fa l'administració de Pedro Sánchez del CatalanGate. I és que no tan sols no s'ha tocat Margarita Robles, sinó que ella mateixa ha decidit qui és la nova directora de la intel·ligència espanyola.

En un altre ordre de coses, Pérez Royo ha assenyalat que l'espionatge amb Pegasus (reconegut per la mateixa Esteban) és un "delicte" i que cal un "acord internacional" per prohibir la comercialització del programari, "tal com es va fer amb la tortura". "No és una limitació de drets, és la negació de drets fonamentals", ha apuntat el catedràtic. A més, ha criticat la suposada autorització judicial: "A diferència d'altres intercepcions de comunicacions, en aquest cas el jutge posa en marxa una cosa que no controla". "L'autorització judicial és una garantia molt dèbil. Que hi hagi autorització no vol dir que el jutge controli el que s'està espiant", ha afegit.

Pérez Royo ha insistit en el fet que "encara no sabem què ha passat" i que, per tant, "el primer que s'ha de fer és posar ordre per saber què s'ha fet amb Pegasus a Espanya". "Pegasus es compra el 2014. I del 2014 al 2019 han passat moltes coses. No sabem si Pegasus ha entrat en joc. S'hauria de fer un rastreig i veure la trajectòria de l'aplicació a Espanya", ha manifestat l'expert. Així doncs, ha tornat a destacar la necessitat d'una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats per aclarir totes les qüestions relacionades amb l'espionatge.

La posició del catedràtic és similar a la que han manifestat tant el Govern com la resta de l'independentisme. La portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha informat que el cap de Paz Esteban "no ho resol tot" i "no tanca el tema" de l'espionatge. "Qui pensi que és així s'equivoca. No és suficient", ha alertat. En aquesta línia, ha advertit que l'executiu català no pot donar-se per satisfet amb mers gestos com ha estat aquest cessament, sinó que hi ha d'haver "decisions sensates" per part de la Moncloa.