Ja ho havia advertit durant les últimes hores, i s'ha confirmat aquest mateix dimarts: l'independentisme no en té prou amb el cap de Paz Esteban com a directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, que ha caigut avui pel cas Pegasus. Els partits catalans, des d'ERC i Junts fins al PDeCAT i la CUP, continuen apuntant més amunt, cap a la ministra Margarita Robles, en tant que màxima responsable política dels serveis d'intel·ligència espanyols, que estaven darrere del CatalanGate. Mentrestant, Unidas Podemos ja evita posar el nom de la titular de Defensa damunt la taula en depuració de responsabilitats. Però també avisen que és insuficient i que cal arribar fins al final per a no tancar la crisi de l'espionatge "en fals".

En declaracions als periodistes des de Barcelona, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha avisat que el gest és insuficient: "Si em pregunten si n'hi ha prou, jo els diria que no. Assumpció de responsabilitats polítiques hi han de ser, totes les que facin falta. Però també la investigació necessària, la desclassificació de documents i garanties que no es torni a produir o que no s'estigui produint en aquests moments". Des de Madrid, el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha vist "lògic" el cessament de Paz Esteban però ha avisat que cal més "claredat" i que hi ha situacions polítiques "insostenibles". Malgrat tot, Rufián ha reiterat l'aposta pel diàleg: "No ens hem de deixar arrossegar per als qui no els agrada que hi hagi un espai de diàleg i que el liderem nosaltres".

També des de Junts per Catalunya avisen que és del tot insuficient. La portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras, s'ha preguntat "qui és el senyor X del CatalanGate". I ha reblat en una piulada a Twitter: "No ens val un cap de turc que, per qui no ho recordi, compleix una Directiva signada pel president del govern espanyol".

En la mateixa línia, el portaveu del PDeCAT a la cambra baixa, Ferran Bel, ha reclamat més explicacions al govern espanyol sobre el cessament de la directora del CNI, "que no els sembla suficient ni rellevant políticament". Per la seva part, la cupaire Mireia Vehí ha deixat clar que la destitució de Paz Esteban "no els serveix" perquè és una "cortina de fum" i el problema "és més profund". En aquest sentit, l'anticapitalista ha subratllat que "això no és una qüestió de seguretat nacional", que "és un escàndol polític", i que "no ens serveixen els caps de turc".

Podemos avisa que es pot tancar en fals

El soci minoritari de La Moncloa ha rebaixat una mica el tot, almenys ja no cita explícitament la dimissió de Margarita Robles. En roda de premsa al Congrés aquest migdia, el portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, ha assenyalat que "cadascú sap on estan les responsabilitats", que ells "ho tenen clar", però que ara el més important és "garantir que no es torni a repetir", "depurar els organismes de l'Estat on pugui haver-hi residus de pràctiques il·legals" i dur a terme una investigació pública que arribi fins al final. Si no, ha advertit Echenique, "aquesta crisi podria tancar-se en fals". La ministra i secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha avisat que "la regeneració democràtica a l'Estat continua pendent".