El jutjat número set de Barcelona, qui investiga les càrregues policials de l'1 d'octubre, ha citat a declarar al coordinador de l'operatiu, el coronel Diego Pérez de los Cobos, en qualitat de testimoni. La citació és pel proper 11 de juliol a les 10.30 del matí, i el jutge li permet que ho faci per videoconferència.

De los Cobos ja va declarar com a testimoni durant el judici de l'1 d'octubre al Tribunal Suprem, on va assegurar que l'ús de la força per part de la policia s'havia fet amb "proporcionalitat", va negar conèixer el pla dels Mossos d'Esquadra i els va acusar de passivitat.

Una versió contradictòria a la que va donar el comissari de Mossos Ferran López, i que va motivar a l'advocat de Quim Forn, Xavier Melero, a demanar un acarament que finalment va ser desestimat pel jutge Manuel Marchena.

La setmana passada ja va declarar en aquesta causa l’exnúmero dos del ministeri de l’Interior, Juan Antonio Nieto, que va defensar l'actuació policial i va assegurar que va permetre evidenciar que el referèndum era "il·legal". 

El magistrat del número 7 de Barcelona investiga fins a 40 policies que van participar en les causes de l'1-O.