El coronel Diego Pérez de los Cobos ha presentat un recurs de cassació al Tribunal Suprem per la sentència de l'Audiència Nacional que declarava que la seva destitució com a cap de la Guàrdia Civil de Madrid va ser legal. Segons explica el diari El Mundo, els motius pels quals presenta aquest recurs és perquè considera que el seu cessament va ser "arbitrari, delictiu i discriminatori". Paral·lelament, el coronel subratlla que l'Audiència Nacional "es va apartar de la jurisprudència que existeix sobre la necessitat de motivar cessaments de funcionaris públics en llocs de lliure designació".

La destitució es va produir en un context en què diversos subordinats seus estaven investigant el possible vincle de la manifestació del 8 de març de 2020 amb l'inici dels contagis per coronavirus.

L'Audiència Nacional avala el cessament

El mes de setembre, la sala contenciosa de l'Audiència Nacional resolia que estava "justificat" l'argument del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va al·legar "pèrdua de confiança" per materialitzar la destitució del que era cap de la Guàrdia Civil a Madrid. En aquesta línia, indicaven que "havent-se trencat la confiança, no té sentit la declaració de reincorporació al destí". D'aquesta forma, descartaven que aquesta destitució suposés una "desviació de poder".

Els magistrats anaven més enllà i afirmaven que no trobaven "lògic mantenir a l'interessat al mateix lloc de treball imposant una relació professional". També recordaven que "la pèrdua de confiança és una qualitat que acompanya i mediatitza el nomenament per a aquest càrrec i destí".

La pèrdua de confiança, explica la sala, arribava per la "no informació del desenvolupament, i no del contingut, d'investigacions i actuacions" dutes a terme per la Guàrdia Civil, unes indagacions que afectaven l'aleshores delegat del govern espanyol a Madrid i al director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Aquestes investigacions van quedar arxivades.

Amb aquesta sentència de l'Audiència Nacional, quedava revocada la decisió d'un jutge del contenciós-administratiu número 8 del mes de març que anul·lava la resolució administrativa del Secretari d'Estat de Seguretat sobre el cessament de Diego Pérez de los Cobos i ordenava al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que reincorporés a Pérez de los Cobos en el lloc de comandant en cap de la Guàrdia Civil de Madrid.

Aquesta primera sentència qualificava d'"il·legal" el cessament i considerava que "la motivació de la proposta de cessament no era real o no s'ajustava a la realitat". Mesos més tard, l'Audiència Nacional rebutjava executar provisionalment la sentència que anul·lava el cessament i descartava la reincorporació de Pérez de los Cobos.

 

Imatge principal: El coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, en un acte l'11 d'octubre d'enguany. Europa Press.