L'històric dirigent del Bloc Nacionalista Valencià, Pere Mayor, ha comunicat que es dona de baixa de Més Compromís. Mayor explica en una carta a l'executiva nacional del partit hereu del Bloc que ha pres aquesta decisió perquè "ja fa prou temps que trobo que el projecte polític que vaig contribuir a fundar amb l'objectiu bàsic de la defensa dels interessos nacionals i socials del meu país, ja no té aquests objectius com a prioritaris i els ha substituït per altres que em costen de compartir". Més enllà de la carta, en una entrevista a 99.9 Plaza Radio, Mayor carrega contra la "docilitat" del partit amb el PSPV, amb qui formen el govern del Botànic, juntament amb Unides Podem.

L'exlíder del Bloc apunta en la missiva que "deixar-se enganyar moltes vegades té sentit, si a canvi el poble valencià aconsegueix un finançament just que li permeti mantenir uns serveis bàsics òptims". Pere Mayor entén que "no és així" i indica que "fa massa anys que ens deixem enganyar i participant de la festa d'un govern incapaç d'avançar en aquesta direcció". "Per coherència, he de dir prou i deixar-ho aquí", afirma Mayor.

El veterà polític arriba a considerar a la carta que Més Compromís "fa de comparsa i de 'palmero'" i reitera que "el moviment polític al qual vaig dedicar tants anys de la meva vida té poc a veure amb l'actual". "Tot acaba quedant en promeses i calendaris incomplits, amb poques molles ens conformem", critica Pere Mayor. En aquesta línia, subratlla que és "un nacionalista valencià convençut" i que ho és "encara més a mesura que passen els anys".

"Hauria abandonat el govern"

En l'entrevista a 99.9 Plaza Radio, Mayor carrega contra l'actitud de la seva ja exformació: "La docilitat de Podem i Esquerra Unida la veiem, però Compromís també té una actitud dòcil. No valen les paraules de dirigents de segona fila que critiquen el PSPV. Si acceptes aquesta situació durant set anys, no és que t'enganyin, és que t'agrada que ho facin".

Sobre la seva decisió, sosté que és "meditada, però amarga, quan et planteges que els millors anys de la teva vida els has dedicat a la construcció d'un projecte". En aquesta línia, diu que "no és agradable la situació". Pere Mayor també fou el secretari general d'Unitat del Poble Valencià.

Una altra de les principals crítiques que Mayor fa és que "no s'ha avançat res" en la reforma del sistema de finançament per al País Valencià. "Compromís ha d'exercir la seva força on la té, que és a la Generalitat. Jo fa temps que hauria abandonat aquest govern, que podria continuar sent del PSOE i, segurament, amb Unides Podem, que encara són més dòcils amb els socialistes", ha apuntat l'exdirigent del Bloc.

Per la seva banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha afirmat que "mai és agradable que algú marxi d'un partit, però crec que no trobarem a faltar la seva presència". Ferri sosté que Més Compromís "no s'allunya del projecte inicial" donat que "segueix treballant pel valencianisme polític, ampliant la base i fent reclamacions".

 

Imatge principal: Pere Mayor, en una fotografia d'arxiu. Wikimedia Commons.