El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, ha afirmat que el Tribunal Suprem no hauria d'emetre sentència sobre el procés abans que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre la situació d'Oriol Junqueras com a eurodiputat electe.

En declaracions a Efe, Aragonès ha recordat que el TJUE acollirà el 14 d'octubre la vista sobre la qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal Suprem a petició de la defensa, per aclarir l'abast de la immunitat de Junqueras, líder d'ERC, que es troba en presó preventiva a Lledoners a l'espera de la sentència sobre el procés.

El 14 d'octubre tindrà lloc l'audiència, en la que les parts presentaran les seves observacions i l'advocat de Junqueras farà l'exposició dels fets.

Aragonès ha posat èmfasi en el fet que ha estat el Suprem el que ha plantejat una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que amb posterioritat al 14 d'octubre "emetrà la seva opinió en relació amb la immunitat d'Oriol Junqueras en ser eurodiputat electe".

Segons el seu parer, "no tindria cap sentit que abans d'aquesta data s'emetés sentència, perquè de fet és una qüestió prejudicial, prèvia a la sentència, que ha sol·licitat el propi Tribunal Suprem per tenir tots els elements damunt de la taula a l'hora de fixar la seva posició en la sentència".

"Si s'emetés la sentència abans, seria una clara contradicció i una vulneració de drets que nosaltres reclamaríem davant del Tribunal Europeu de Drets Humans", ha advertit.

Per a Aragonès, en tractar-se d'"una qüestió prejudicial, seria insòlit que s'emetés una sentència abans que es resolgués la qüestió prejudicial que ha plantejat el propi Tribunal Suprem".

A més, ha recordat que el pròxim 16 d'octubre "es compliran dos anys de la presó preventiva de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart" i, "amb una aplicació estricta de la normativa d'enjudiciament criminal, haurien de poder sortir en llibertat", cas que es repetirà amb Oriol Junqueras i Joaquim Forn el 2 de novembre, ha destacat.

En les pròximes setmanes, segons Aragonès, "la independència del Poder Judicial de l'Estat espanyol i els drets fonamentals dels ciutadans en un procediment penal es posaran a prova" i "es podrà comprovar si l'Estat de Dret existeix a Espanya quan es tracta de l'independentisme".