Fa uns dies, Oriol Junqueras advertia des de la presó de Lledoners que quan es conegui la sentència la reacció de l'independentisme no hauria de ser ni "fum" ni "simbolisme buit". Aquest dimecres al Parlament, la seva mà dreta, Pere Aragonès, ha estirat d'aquell fil. Durant la sessió de control al Govern, el vicepresident s'ha compromès a respondre-hi "amb mirada llarga i mà estesa". 

Malgrat la insistència de la majoria d'actors polítics del sobiranisme en defensar l'absolució, el cert és que ningú no hi confia. Si és condemnatòria, "el Govern expressarà el seu suport i solidaritat amb tots els represaliats de l'1-O", ha avançat Aragonès. Hi ha incorporat un afegitó convidant a la serenor. "Actuarem amb mirada llarga i mà estesa, apostant per la serenor i el diàleg", ha afirmat. I ho ha reiterat amb unes altres paraules, "parlar, dialogar, fer política, eliminar la repressió i tornar un conflicte que és polític a la política". 

En aquest sentit, el vicepresident i conseller d'Economia ha denunciat "la vulneració de drets" que al seu parer suposa que el Tribunal Suprem hagi rebutjat ajornar la sentència sense esperar a conèixer la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la inviolabilitat d'Oriol Junqueras. Alhora ha advertit que "les idees no se silencien a cop de sentència" i ha exigit al govern Sánchez i als principals partits espanyols que s'acabin les amenaces d'un nou 155.