"Permetre una victòria del PSC en aquestes eleccions perquè després pacti amb els que van perpetrar el 155 no és el mal menor, es el mateix mal però per la porta del darrere". Així de contundent s'ha expressat el vicepresident, Pere Aragonès, en alertar d'un possible pacte entre PSOE i Cs després del 28-A.

Ho ha dit en la presentació del llibre Oriol Junqueras: fins que siguem lliures de Sergi Sol, que ha tingut lloc aquest dilluns a la UB. En la seva intervenció, el vicepresident ha alertat dels perills de "regalar vots i diputats" als socialistes pensant que són "el mal menor" davant la dreta de Vox, PP i Cs, perquè ha assegurat que si sumen amb els d'Albert Rivera, pactaran. 

Per tot això, ha demanat que l'independentisme tingui uns bons resultats a les eleccions al Congrés per poder evitar aquest govern i "condicionar" Pedro Sánchez. En aquest sentit, ha assegurat que les forces independentistes i especialment ERC, "no donarà xecs en blanc" i que seran "exigents en la defensa d’una solució democràtica". 

En la presentació del llibre, Aragonès també ha defensat que "la independencia la volem per fer la vida de la gent millor". "No la volem per tenir la bandera més gran que ningú, ni perquè al DNI es canviï el nom de l’Estat, ni per tenir una selecció nacional. Tot això també, però la volem per millorar la vida de tots els ciutadans i ciutadanes", ha afegit.

Finalment, també ha destacat que l'1-O anava "més enllà de la independència", "anava de que la independència la decidia la ciutadania d'aquest país". "És aquesta idea la que volen condemnar", ha denunciat.​