La visita de l’expresident nord-americà Barack Obama a Catalunya no ha passat desapercebuda. Va assistir al primer concert de Bruce Springsteen, va fer turisme per Barcelona o va visitar el monestir de Montserrat. I molts van intentar acostar-s’hi. Entre ells, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va intentar mantenir-hi una trobada. Però no va ser possible. L’exmandatari dels Estats Units va declinar mantenir la trobada amb el cap del Govern justificant que es tractava d’un “viatge privat”.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’aquest dimarts, la portaveu Patrícia Plaja ha explicat que el Govern va posar a disposició del matrimoni Obama el que necessités en matèria de seguretat, a través dels Mossos d’Esquadra, i qualsevol cosa que poguessin necessitar durant la seva estada a Catalunya. Preguntada sobre si va haver-hi algun intent de trobada, Plaja ha explicat que també van intentar una reunió entre el president de la Generalitat i l'expresident dels Estats Units, uns “contactes que no van poder fructificar”. La portaveu governamental ha subratllat que “es va fer l’esforç encara que fos un viatge privat” però ha lamentat que “al final no es va poder produir”.

Turisme per Catalunya

L’expresident Barack Obama i l’exprimera dama Michelle Obama van aterrar el passat dijous a la nit a Barcelona, acompanyats del director de cinema Steven Spielberg i la seva dona Kate Capshaw. I, amb l’excusa d’assistir divendres al concert de Bruce Springsteen a la capital catalana, han aprofitat per fer turisme al país durant la seva estada. El divendres es van quedar a Barcelona, on van visitar el temple de la Sagrada Família i el MoCo Museum, mentre dissabte es van desplaçar fins a Montserrat, on van ser rebuts per l’abat Manuel Gasch i el prior Bernat Juliol. El diumenge, ja sense l’expresident nord-americà, Michelle Obama i els Spielberg van visitar el Museu Picasso de Barcelona. Diumenge, al segon del concert del Boss, també s'hi va poder veure l'actor nord-americà Tom Hanks.

La visita a Montserrat

Especialment transcendent va ser la visita a Montserrat. Les parelles van estar al monestir uns 25 minuts. Van ser rebuts per l'abat Manuel Gasch i van fer un petit recorregut pel temple, visitant la basílica, la sagristia i el cambril, on hi ha la Moreneta. L'expresident dels Estats Units va interessar-se especialment pel fet que la verge fos negra així com pels detalls de com va ser trobada. L'abat va explicar als Obama i els Spielberg el significat religiós però també cultural i nacional que té Montserrat per a Catalunya.