El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha encoratjat els independentistes a mostrar els seus "somriures" per combatre la "criminalització" del moviment arran de les acusacions de terrorisme de membres vinculats als CDR. "Com més crispats ens vulguin per contribuir al seu relat d'igualar independentisme a violència, més somrients ens trobaran", ha afirmat.

"Els independentistes serem els primers a rebutjar la violència vingui d'on vingui", ha assegurat Aragonès després de matisar que la repudien "sempre i a tot arreu". 

Aragonès ha intervingut en la reunió del consell nacional d'ERC on ha fet una crida a reivindicar que els independentistes són "gent de pau" i ha garantit que, com a demòcrates, rebutjaran sempre la violència "vingui d'on vingui". Aragonès s'ha expressat  així  esprés que ahir viernes la portaveu del Govern en funcions, Isabel Celaá, instés el president català, Quim Torra, a condemnar amb "claredat" la "potencial violència" dels Comitès de Defensa de la República (CDR).

Filtracions

El coordinador nacional d'ERC ha criticat els qui volen "construir a través de filtracions" que l'independentisme és violent: "Som gent de pau i l'independentisme rebutja la violència, sempre i a tot arreu, vingui d'on vingui". D'altra banda, ha expressat que els republicans han estat "els primers en defensar un moviment pacífic i de conviccions democràtiques" i que, precisament per aquest motiu, són els qui estan "legitimats" per a aixecar-se contra la "criminalització" de l'independentisme.

A més, ha reivindicat el dret de presumpció d'innocència i ha exigit que s'acabi "l'opacitat" de l'Audiència Nacional. "Tenim antecedents, de l'AN i el jutge, que va iniciar causes que després s'han acabat desmuntant", ha respost Aragonès davant de les crítiques d'altres partits perquè hagin qüestionat l'operació Judes.

Incidents al Parlament

Després dels incidents al debat de política general al Parlament, Aragonès ha dit que no permetran que es banalitzi el terrorisme. Davant la imminent sentència del Tribunal Suprem, ha garantit que ERC estarà "davant" defensant "pacíficament els drets i llibertats de tothom". 

En un moment en què està damunt la taula el tipus de resposta que s'ha de donar al veredicte sobre el procés de l'1-O, Aragonès ha fet una crida a "enfortir les institucions" amb els qui estan pel dret a l'autodeterminació, pel final de la "repressió" i els valors republicans, quan "d'altres les volen estrafolàries".

10-N

D'altra banda, el coodirnador nacional d'Esquerra ha considerat que les eleccions del 10-N han de ser una de les respostes a la sentència del Tribunal Suprem. En aquesta línia, s'ha dirigit a votants del PSC i dels comuns per dir-los que ERC és la seva "opció" a les urnes perquè els republicans són els que estan "disposats" a "aturar l'extrema dreta política, judicial i mediàtica".

Més tard, el consell nacional ha ratificat les llistes amb què ERC es va presentar en les passades eleccions del 28-A pel pròxim 10-N amb Oriol Junqueras com a cap de llista al Congrés i Gabriel Rufián com a número dos i líder efectiu.

L'única novetat ha estat la caiguda de Gerard Gómez del Moral, que ha adduit "motius personals".